Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23471 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Багатофункціональний комплекс The Corniche. Фото: fosterandpartners.com

У Лондоні планують створити перший у Великій Британії будинок для літніх ЛГБТ-людей, повідомляє Evening Standard.

Неприбуткова організація Tonic Housing заявила, що має намір придбати 19 квартир у багатофункціональному комплексі The Corniche, збудованому 2019 року за проєктом бюро Foster + Partners. Три багатоповерхові башти розташовано в районі Воксхол, що на півдненному березі Темзи.

59 квартир комплексу під назвою Bankhouse призначені як «доступне житло» для людей літнього віку. 19 із цих помешкань на чотирьох верхніх поверхах викуплять для проєкту житла для ЛГБТ – Tonic@Bankhouse.

Фото: tonichousing.org.uk

Мер Лондона Садік Хан надав Tonic Housing позику в розмірі 5,7 мільйона. У мерії зауважують, що у звичайних будинках для літніх чимало ЛГБТ-людей старшого покоління мусили приховувати свою орієнтацію, живучи у менш толерантному суспільстві. Переїзд на нове місце був пов’язаний із побоюваннями щодо того, як нові сусіди їх приймуть.

Подати заявку на проживання у Tonic@Bankhouse можуть і гетеросексуали, які поділяють цінності ЛГБТ-спільноти, але в більшу частину квартир все ж планують заселити гомосексуальних та трансгендерних людей. Перших мешканців очікують у середині літа.

Більшість квартир мають балкони з видом на Темзу або на місто. Планування квартир передбачає відкриту зону кухні та вітальню. Помешкання обладнані теплою підлогою та є повністю безбар’єрними.

Інтер’єр квартири у багатофункціональному комплексі The Corniche. Фото: fosterandpartners.com

Система «доступного житла» у Великій Британії часто передбачає купівлю частки помешкання – так зване shared ownership. Майбутні мешканці Tonic@Bankhouse зможуть придбати 25% квартири з однією спальнею за 135 тисяч фунтів, з двома спальнями – за 180 тисяч фунтів. Щонайбільше мешканець може викупити 75% житла, і щонайменше чверть лишатиметься у володінні Tonic Housing. За цю площу слід буде сплачувати оренду.

Звісно, таке житло є умовно доступним. Коли придбати частку помешкання можна в розстрочку, перший внесок зазвичай становить 5-10% від суми і сягатиме 5-10 тисяч фунтів. До цієї суми мешканець мусить виплачувати іпотечний кредит за свою частку разом із орендою. Нещодавно консервативного кандидата в мери Лондона розкритикували за наміри вирішити житлову кризу, побудувавши «доступне житло» за такою усталеною схемою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button