Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

 

Фото: Євген Карась

На Андріївському узвозі з’явився пам’ятник Миколі Гоголю. Як зазначає голова «Ради з урбаністики Києва» Віталій Селик – «без оголошення війни», без анонсів, обговорень і конкурсів.

Фото: Євген Карась

На п’єдесталі вказано, що скульптура створена Борисом Довганем у 2008 році, і що це його подарунок Києву. Селик зауважує, що Довгань помер у 2019-му у віці 90 років. За місяць до смерті скульптора на Андріївському узвозі встановили пам’ятник співаку Олександру Вертинському. Тоді ініціатором встановлення скульптури виступив колекціонер Олександр Брей, антикварний салон якого розташовано поряд. Тож Селик припускає, що Гоголь – так само його ініціатива.

«Це, насправді, дуже погана тенденція появи у важливих місцях Києва некоректних пам’ятників без обговорень», – зазначає він.

Фото: Віталій Селик

Галерист Євген Карась назвав новий пам’ятник Гоголю «придурковатим романтичним класицизмом 70-80-х років радянського розливу» і «скульптурним проносом». Він вважає, що на Андріївському вже є «бездарні» пам’ятники Булгакову і Вертинському.

Фото: Віталій Селик

На Андріївському узвозі на фасаді одного з будинків є скульптура з зображенням носа Гоголя. Також на Русанівському бульварі є монументальний пам’ятник Гоголю, встановлений 1982 року.

Пам’ятник Гоголю на Русанівському бульварі. Фото: AnatolyPm, Вікіпедія

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button