Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23453 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: КМДА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, за яким цифрові паспорти у застосунку «Дія» зможуть мати таку ж юридичну силу, як і пластикові чи паперові документи. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав Україну першою державою, що узаконила цифрові документи, створивши «світовий кейс побудови цифрової країни».

З 23 серпня біометричний паспорт та ID-картка у «Дії» матимуть таку ж юридичну силу, що й пластикові та паперові аналоги.

Закон передбачає введення електронних паспортів громадянина України та паспортів для виїзду закордон. Цифровий паспорт буде у формі картки з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом). Такі паспорти можуть формувати за бажанням людини. Їх можна буде пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства. Електронні копії таких паспортів будуть рівноцінними копіям звичайних паспортів.

Тепер цифрові паспорти будуть приймати ЦНАПи для надання державних послуг, державні установи та суди, їх можна використовувати для отримання відправлень на пошті, для підтвердження віку в супермаркетах, у банках – для підтвердження особи та здійснення касових операцій, а також для відкриття банківського рахунку онлайн.  З цифровими паспортами також можна подорожувати Україною літаком і потягом, заселятися в готель тощо.

Проте цифрові документи не можна буде використовувати для перетину кордону України або виїзду на тимчасово окуповані території.

У лютому 2021 року Верховна Рада підтримала зміни до закону «Про дорожній рух». Відтепер посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспорту та автоцивілку в мобільному застосунку «Дія» можна використовувати нарівні з паперовими.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button