Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Stephen Phillips, Unsplash

Якщо в Україні буде законодавчо знижено банківську комісію за переказ коштів, банки будуть змушені відключити клієнтам Apple Pay чи Google Pay та зробити картки платними. Про це заявили ВВС News Україна представники банківського сектору.

Представники бізнесу вимагають знизити комісію на безготівкові транзакції та більш того зафіксувати обмеження у законі. Вони нарікають, що за рік пандемії розрахунки картками зросли, але банківські комісійні не знизилися, а то й навпаки.

Засновник Rozetka Владислав Чечоткін заявив про плани створити власну платіжну сиситему. За його словами, у ціну кожного товару, який продається в Україні, закладено 1,8-3% банківської комісії, в той час як за кордоном ця комісія становить менше 1%. Він запевняє, що зниження банківської комісії зможе зробити товари дешевшими для покупців.

У лютому Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт 4364, який дозволить державі обмежувати комісію за обробку карткових платежів. Власники бізнесів, які об’єдналися і просувають цей закон, посилаються до досвіду Євросоюзу, який законодавчо обмежив інтерчендж у 2015 році.

  • еквайринг – комісія банку за обробку карткових платежів
  • інтерчендж – комісія на транзакцію між різними банками і платіжними системами, входить до вартості еквайрингу.

Однак банкіри заявляють, що насправді банківські комісії у Європі вищі, ціни для споживачів товарів та послуг не знизяться за жодних обставин. «Жодної кореляції з ціною комісія інтерчендж немає. Чи знизиться вона до нуля, чи піде в мінус – ціна лише зростатиме, і ми це всі добре розуміємо, як споживачі», – пояснює член правління Ощадбанку Антон Тютюн.

Законодавче, а не ринкове зниження комісії призведе до того, що банки значно знизять, а то й заморозять витрати на розбудову інфраструктури для безготівкової економіки, покупці повертатимуться до розрахунків готівкою, а економіка піде в тінь.

«Найприкрішим для українців стане те, що банки будуть змушені відключити клієнтам можливість прийому оплати Apple Pay чи Google Pay через високу собівартість транзакцій», – запевняє заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану.

Банкіри стверджують, що про безкоштовні пенсійні та зарплатні картки можна забути, банківські картки можуть стати розкішшю.

«Для пенсіонера, який зараз отримує пенсійну картку безкоштовно, вона буде коштувати від 1,5 тисяч гривень, для людини, яка отримує зарплату на картку, – від трьох тисяч гривень», – зазначає Олександр Карпов, директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА.

Інга Андреєва, гендиректорка Mastercard в Україні і Молдові заявляє, що запровадження регулювання банківських комісій в ЄС обернулося для багатьох європейців здорожченням будь-яких операцій з картками.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button