Як зберегти «Дитячий світ» на Дарниці та звільнити територію навколо?

Дата публікації: 6.4.2021 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Вікен Анна

Архітекторка

Ситуація, що виникла довкола потенційної реконструкції, насправді підіймає значно більше тем для обговорення, ніж просто збереження будівлі «Дитячого світу» недоторканою. Зокрема, чи є актуальним створення та існування такого формату як торгові центри в умовах пандемії? Яка роль міської влади в регулюванні девелоперського свавілля? З огляду на запит громадськості, коли почнеться (та чи почнеться взагалі) процес виявлення і збереження архітектури радянського періоду?

Зі слів забудовника, після редевелопменту і збільшення площі «Дитячий світ» стане одним з найбільш відвідуваних профільних ТРЦ в місті. Але чому так званий «редевелопмент» допоміг ЦУМу, але не допоміг «Україні»? Чи вимірюється успішність торгового центру додатковими квадратними метрами або кольором його фасаду? І головне питання: чи стане це місце із появою чергового цар-мафа кращим для його користувачів і місцевих жителів? Що стане причиною приводити сюди своїх дітей і приїжджати сюди самому, пробираючись через увесь той «шанхай» навколо?

Дивно, але ані місто ані девелопери не усвідомлюють, наскільки великим є запит суспільства на якісне міське середовище і який вплив воно справляє на успішність бізнесу. На жаль, в Києві не так багато прикладів успішних реалізацій подібних об’єктів. Такий дефіцит спричиняє швидку популярність та перетворення публічного простору на точку тяжіння, як це сталося у випадку фабрики «Рошен» чи заводу «Арсенал».

Вибираючи між заграванням з девелопером та адміністрацією «Дитячого світу», або виступити з маніфестом, ми вибрали друге. Спираючись на розроблений ще в 80-ті роки проєкт «розширення» Володимира Залуцького, наша концепція пропонує подивитися на проблему дещо ширше, ніж її розглядають зараз.

Проблема

Згадайте хоча б одну станцію київського метро, ​​біля якої вам хотілося б затриматися? Зазвичай, це недружній простір, що не викликає бажання провести там бодай хвилинку, виштовхує вас далеко за свої межі, в яку-небудь перекошену маршрутку, що стоїть у другому ряду в очікуванні повного завантаження.

Супутниковий знімок дає розуміння, наскільки стихійно розвивалася ця територія. «Дитячий світ» (об’єкт немаленький!) загубився у цьому хаосі. Нелегальні споруди (деякі згодом узаконені, судячи з кадастру) займають всю площу перед виходом з метро і, залишаючи дві щілинки для пішохідного транзиту, розповзаються в парк і по іншу сторону вул. Малишка. Ба більше, публічна інформація з кадастрової карти дає серйозні підстави вважати, що дуже скоро прекрасний парк буде забудований такими ж цар-мафами.

Відкидаючи проблему стихійної торгівлі, потрібно згадати й той факт, що тут знаходиться досить значний, але, схоже, так само стихійно створений, транспортний вузол, що обслуговує Воскресенку, Троєщину та Лісовий.

З огляду на вищесказане, виникає закономірне питання: вирішить ці проблеми «редевелопмент» Дитячого світу, чи тільки посилить? І наскільки успішним і привабливим буде він сам в існуючому контексті?

Рішення

Враховуючи задеклароване бажання зреагувати на більш широкий контекст та спробу покласти початок змінам, що уможливлять сталий розвиток міста, командою напрацьовано ряд рішень по стратегічних напрямках.

Ми пропонуємо провести повну зачистку хаотичної забудови, перемістивши, тим самим упорядкувавши, наявні “законні” торгові точки в новий об’єм по ліву сторону від “Дитячого світу”, в передбаченому оригінальним проєктом В. Залуцького місці. З правої ж сторони розміститься багаторівневий паркінг з ринковою площею перед ним для проведення тимчасових ярмарків.

Складські приміщення та їх завантаження, згідно початкової концепції, і як це є зараз в будівлі “Дитячого світу”, буде здійснюватися з підземного дебаркадера, що дає можливість позбутися господарського подвір’я в рівні землі.

Перед виходом зі станції ми створюємо площу, що забезпечує зручний прохід до метро. Навколо ТРЦ виникають просторі публічні простори, а навроти – парк. Перший поверх нового об’єму – проникний, що забезпечує зручність транзиту мешканців житлових будинків, розташованих за “Дитячим світом”. Крім цього, за рахунок утворення в ньому наскрізних проходів, збільшується фронт активних фасадів в рівні вулиці.

Відповідно до запропонованого нами генплану, всі зупинки громадського транспорту переносяться ближче до станції метро, ​​утворюючи компактний транспортний вузол.

Техніко-економічні показники

У будівлі “Дитячого світу“ площею близько 19 000 кв.м. передбачається розмістити дитячі товари і різноманітні атракції для дітей.

Новий об’єм, адаптований під сучасні вимоги рітейлу, площею 47 500 кв.м., включатиме різного роду комерцію, в тому числі демонтовану з публічного простору торгівлю. На його покрівлі передбачені івент-простір під відкритим небом і фуд-корт площею 3200 кв.м. з просторими літніми майданчиками, що дозволять закладам харчування функціонувати в умовах пандемії.

Відкритий багаторівневий паркінг місткістю 600 паркомісць може працювати 24/7 приносячи прибуток цілодобово: з 23:00 до 9:00 надаючи можливість паркуватися жителям навколишніх будинків за нічним тарифом, а з 9:00 до 23:00 – відвідувачам ТРЦ з погодинною оплатою. У першому рівні паркінгу розміститься супермаркет площею 3200 кв.м., а на даху – сезонний майданчик, де влітку може бути, наприклад, роллердром, а взимку – каток.

Окрім проблеми збереження будівлі, цією пропозицією ми хотіли звернути увагу громадськості, місцевих жителів, адміністрації міста і “Дитячого світу“ на ряд очевидних проблем цього місця і на той факт, що з проведенням редевелопмента ситуація тут не покращиться.

Пропозицію розроблено Володимиром Залуцьким, Анною Вікен, Даною Косміною

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]