Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шведське місто Кіруна, де знаходиться найбільший в світі рудник з видобутку залізної руди, перенесуть в інше місце задля безпеки мешканців. Місто планують транспортувати протягом 20 років. Архітектори з бюро ghilardi + hellsten створили проєкт майбутнього міста, повідомляє Designboom.

Для розробки проєкту архітектори залучили 20 тисяч жителів Кіруни. Архітектори в центрі проєкту ставлять містян, тому витратили багато часу на опитування.

Першою будівлею нового міста стане ратуша. Конструкція черпає натхнення з кутової геометрії мінералів заліза. Дизайн також включає перенесену дзвіницю старого міста, яка є одночасно символом минулого та маяком майбутнього.

Ратуша і прилегла до неї площа будуть оточені іншими будівлями: готелями, лазнею і культурним центром.

Також планується перемістити три тисячі будинків і церкву. Наприклад, залежно від стану та конструкції деякі з них можна піднімати на кузов вантажівок, а інші необхідно обережно демонтувати і реконструювати на новому місці.

У місті проживає понад 25 тисяч осіб. Поряд з містом знаходиться одне з найбільших в світі родовищ залізної руди, яку видобувають як відкритим, так і закритим способом. Система підземних рудників настільки розрослася, що загрожує цілісності будівель, багато з яких в майбутньому можуть обвалитися.

Всі фото: hufton + crow

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button