Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Марьян Блан / Unsplash

13 квітня Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт 5308, який передбачає збільшення державного боргу на 20 мільярдів гривень заради кредитування житла.

Автори зазначають, що проєкт дозволить надати близько 8 тисяч пільгових іпотечних кредитів на купівлю житла та придбати 12 тисяч квартир для подальшої передачі їх у фінансовий лізинг. Для цього планується випустити облігації внутрішньої державної позики в обмін на акції новоствореної компанії «Укрфінжитло».

За словами депутатки Олени Шуляк, однієї з ініціаторок законопроєкту, він забезпечить належну реалізацію програми президента “Доступна іпотека”.

Павло Федорів, житловий експерт і аналітик CEDOS, описує суть законопроєкту дещо інакше:

«Ми беремо 20 мільярдів гривень у борг, щоб залити ринок нерухомості грошима і купити квартири для поліції».

Йдеться про 10 мільярдів гривень, які Міністерство внутрішніх справ пропонує залучити у 2021-2022 роках на забезпечення поліцейських житлом. Це вказано у пояснювальній записці.

На думку Федоріва, програма доступної іпотеки від уряду – «найменш ефективна програма з усіх можливих» і фактично означає непряме субсидування забудовників через сплату з бюджету частини вартості житла.

«Більше грошей – вищі ціни, вищі ціни – треба ще більше грошей. Хто найбільше виграє – власники нерухомості, ріелтори, банки і політики, які можуть вихвалятись “вирішенням житлової проблеми”. Не здивуюсь, якщо згодом приймуть трохи правок і ці квартири згодом куплять в недобудовах “Аркади“. Коли чуєте “в нас нема грошей”, то це “нема грошей на те, що треба вам, а на квартири для поліції можна знайти”», – пояснює він.

Читайте докладніше: Експерти розповіли, що не так з новою «доступною іпотекою» від Кабміну

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button