Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Інвестори «Аркади» мітингують у Києві. Фото: facebook.com/ArkadaNedobudovi/

Сьогодні, сьомого квітня, представники влади – міський голова Віталій Кличко, голови МВС, СБУ тощо – підписали меморандум про добудову трьох ЖК збанкрутілого банку «Аркада», повідомляє LIGA.net.

На добудову житлових комплексів «Еврика» і «Патріотика» бракує 3,2 мільярда гривень, згідно з аудитом компаній групи «Аркада». Про це виданню повідомив Едуард Соколовський, керівник Stolitsa Group, яка взялася добудовувати житло. Згідно з меморандумом, ключовим джерелом фінансування будівництва стануть 10% доходу від проєкту «Патріотика на озерах», проти якого виступає громада Осокорків, яка хоче облаштування на цьому місці екопарку.

Другим джерелом фінансування, як очікують, стане держава, яка викупить квартири у ЖК для держслужбовців. Stolitsa Group та інвестори вважають це «найперспективнішим рішенням проблеми». Цієї умови не прописано у меморандумі, але вона обговорюється з НБК та Мінфіном, запевняє Віталіна Моляренко, яка представляє об’єднання інвесторів.

Stolitsa Group готова запропонувати державі за ринковими цінами 81 тисячу квадратних метрів у ЖК «Патріотика» та «Еврика», а також 10% площі квартир у «Патріотиці на озерах». Оскільки законодавство дозволяє купляти для державних потреб житло виключно у вже збудованих будинках, Stolitsa Group пропонує внести правки у закони.

За словами Соколовського, також розглядається варіант ущільнення житлового масиву «Патріотика».

Кличко на брифінгу назвав іще два можливих джерела фінансування: за гроші на рахунках банку «Аркада» (підписанти меморандуму запевнили LIGA.net, що на цих рахунках майже немає грошей), а також коштом вкладників, які ще не сплатили повну суму розстрочки за квартири.

Водночас місто і держава зобов’язалися взяти на себе частину витрат на розбудову інфраструктури. Так, коштом програми «Велике будівництво» планують продовжити проспект Григоренка до «Патріотики на озерах» – у бюджеті міста на це вже закладено початкові 100 мільйонів гривень. Коштом міського бюджету будуватимуть соціальну інфраструктуру, такі як школи та дитсадки.

Фото: facebook.com/ecoparkosokorky

Моляренко визнає, що з активістами організації «Екопарк Осокорки» не вдалося досягти згоди. «Можливість створення коштом міського бюджету парку на кшталт парку “Наталка” активістів не влаштовує», – зазначає вона. Ті наполягають на створенні ландшафтного природного парку замість забудови.

Оновлений проєкт «Патріотики на озерах» поки що перебуває на погодженні у КМДА. Раніше адміністрація наполягала на зменшенні щільності забудови.

Меморандум наразі не погодилилася підписати компанія ДТЕК, яка оцінює будівництво підстанції та лінії електропередачі у 320 мільйонів гривень і не хоче робити це власним коштом. Також відмовилося підписувати документ представництво НБУ.

«У громади не тільки вкрадуть цінну землю й закриють можливість створення екопарку, а ще й змусять доплатити за це будівництво… Неолібералізм це не стільки “держава має прибрати руки від ринку”, як “держава має своїми руками субсидувати нас за рахунок грошей платників податків із бюджету, аби в нас були гарні прибутки”», – коментує меморандум аналітик Cedos Павло Федорів.

Нагадаємо, у 2020 році Нацбанк визнав банк «Аркада» неплатоспроможним, президента банку підозрюють у привласненні 50 мільйонів гривень, а спорудження житлових комплексів «Евріка», «Патріотика» і «Патріотика на озерах» припинилося. Наріжним каменем стало будівництво останнього – адже воно передбачало зведення 43 будинків заввишки 26-27 поверхів на місці зеленої зони та принаймні часткове засипання озер Небреж і Тягле.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button