Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: УНІАН

З появи державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» підприємці отримали 32 мільярди кредитних гривень. Майже 14,5 мільярда пішло не на розвиток бізнесу, а на рефінансування старих боргів під 0% річних, пише «Економічна правда». 12,7 мільярда із загальної суми – це так звані антикризові кредити на поповнення оборотного капіталу під 0-3% річних.

Лише 4,8 мільярда (15%) від виданих за програмою кредитів – це інвестиційні позики підприємцям, які розвивають бізнес та створюють робочі місця. Саме заради цього була створена ця програма.

З лютого 2021 року темпи кредитування в рамках програми прискорилися. Якщо за перші 10,5 місяця її дії банки надали кредитів на 20 мільярдів гривень, то лише за останні два місяці – на 12 мільярдів. Єдиним продуктом програми, попит на який зріс і який забезпечив прискорення темпів кредитування, стали антикризові кредити під 0%. Щотижня їх видають на 1-1,5 мільярда. Для цілей рефінансування щотижня видають позик на 318 мільйонів.

Найбільшим отримувачем коштів за програмою є агробізнес. Усього на цю галузь припадають 53% виданих в рамках програми позик. При тому в Україні діє принаймні п’ять таких програм для агровиробників.

Наприкінці 2020 року програму розширили, надавши можливість отримувати кошти на поповнення оборотного капіталу. Розрахунок був на торгівлю, яка потерпає від карантину. Проте на неї припало 20% кредитів, а на агробізнес – 53%. Виходить, що той бізнес, заради підтримки якого запроваджувалася програма і який створює робочі місця, має сплачувати за своїми позиками 5-9% річних. А той бізнес, який приєднався до програми згодом, який рефінансує свої позики чи бере кредит на поповнення оборотних коштів і не зобов’язаний створювати робочі місця, взагалі не сплачує відсотки за користування державними коштами.

Програма передбачає можливість отримання до 1,5 мільйона кредитних коштів для власної справи. Ставка 5% призначається для нового та діючого бізнесу, який створить мінімум два робочі місця, 7% – для бізнесу з виручкою до 25 мільйонів, який не створить робочі місця. За кожного найнятого працівника ставка знижувалася на 0,5%. Ставка 9% пропонувалася для діючого бізнесу з виручкою 25-50 мільйонів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button