Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Jeff Ackley / Unsplash

Суд у Міннеаполісі визнав колишнього поліцейського Дерека Шовіна (Шовена) винним у вбивстві Джорджа Флойда – чорношкірого чоловіка, чия загибель призвела до масових протестів, які торік сколихнули США та навіть інші країни, повідомляє The Guardian.

Журі присяжних визнало 45-річного Шовіна в убивстві другого і третього ступеня (murder), а також в убивстві з необережності (manslaughter). 25 травня 2020 року під час затримання Флойда поліцейський притис його коліном до землі та тримав так протягом майже 9 хвилин, попри те, що Флойд казав, що не може дихати, і майже три хвилини перебував без тями.

Кадр із відеозапису затримання Флойда

Єдиним родичем Флойда, присутнім на засіданні, був його брат Філоніс. Він молився перед оголошенням рішення. Почувши слова «винен», він заплющив очі та кивав головою. «Я молився, щоб вони визнали його винним. Бо ж афроамериканці зазвичай ніколи не отримують справедливості», – сказав він потім журналістам.

Численний натовп, який зібрався перед будівлею суду, радо вітав це рішення. Сам вирок поліцейському буде винесено через два місяці.

У той час, коли в Міннеаполісі журі присяжних оголошувало Шовіна винним, в місті Колумбус, Огайо, поліцейські застрелили 15-річну чорношкіру дівчину. Підлітка, яку, за попередніми даними, звали Макія Брайянт, погрожувала кухонним ножем двом жінкам. Один із білих поліцейських, які прибули на виклик, відкрив вогонь. Дівчина померла на місці, повідомляє Reuters.

Щороку поліція у США вбиває близько тисячі цивільних громадян. Згідно з дослідженнями, для чорношкірої людини ризик бути застреленим поліцейським у 2,5 раза вищий, ніж для білої. Неозброєних чорношкірих, вбитих поліцією, вдвічі більше, ніж неозброєних білих.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button