Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: V Srinivasan / Unsplash

В Індії п’ятий день поспіль фіксують світові рекорди щоденного приросту нових випадків COVID-19. Кількість смертей за добу станом на 26 квітня також підскочила до рекордної позначки, повідомляє Reuters.

Індія – на другому місці за загальною кількістю захворілих і на першому за добовим приростом нових випадків і смертей. Графік: worldometers.info

Так, за минулу добу в країні підтвердили понад 350 тисяч нових випадків, а кількість померлих за день перевищує 2,8 тисячі. За час пандемії в Індії вже загинуло від коронавірусу понад 195 тисяч людей. Графіки worldometers.info показують, що потужний стрибок захворюваності і смертності почався у перших числах квітня.

Нові випадки за добу. Графік: worldometers.info

Добова кількість смертей. Графік: worldometers.info

Є підозри, що офіційна статистика, хай яка приголомшлива, не відображає реального стану справ, адже скрізь просто на вулицях спалюють тіла померлих, у крематоріях бракує місць. Епідеміолог Мічиганського університету Бхамар Мукержи припускає, що офіційні цифри можуть бути занижені щонайменше вдвічі, а то й уп’ятеро, пише The New York Times.

В одному з великих крематоріїв в Ахмедабаді тіла спалюють цілодобово. Робітники кажуть, що ніколи не бачили такого конвеєру. Слідуючи інструкціям керівництва, COVID-19 не записують як причину смерті.

У лікарнях бракує ліжок і кисню. Цієї суботи, 24 квітня, повідомлялося, що в одній із реанімацій Нью-Делі померли 20 хворих через падіння тиску в апаратах штучної вентиляції легень. Мільйони людей не виходять на вулицю – настільки сильний страх підхопити вірус.

Фото: twitter.com/amarpreet_ka

Індією шириться уявлення про те, що гаряча пара може вбивати вірус, тож місцеві підприємці встановлюють саморобні пристрої для інгаляцій. Місцева преса повідомляє про випадки опіків легень.

Причини катастрофічної другої хвилі

Минулої осені Індія пережила першу хвилю COVID-19, яка виявилася на диво м’якою, попри хитку медичну систему та перенаселені міста. До катастрофи не призвело навіть те, що після запровадження жорсткого локдауну мільйони працівників, які втратили роботу, були змушені повертатися до рідних селищ, переносячи ковід. Можливо, відносна легкість, з якою індійці пережили першу хвилю, призвела до того, що вони перестали ставитися до хвороби серйозно.

У статті The Economist відповідальність покладається на уряд, в якому, наприклад, міністр охорони здоров’я пропонує лікуватися коров’ячою сечею. Але передусім – на прем’єр-міністра Нарендру Моді.

У січні цього року прем’єр заявив, що Індія «не лише впоралася з власними проблемами, але й допомогла світу в боротьбі з пандемією». Та коли у штатах, де більшість людей підтримують опозицію, почала зростати захворюваність, він зловтішався замість того, щоб допомагати. Більш того, Моді влаштував передвиборчі поїздки у ті регіони, де у квітні мають пройти вибори. На масових мітингах збиралися натовпи людей без масок.

Тим часом вакцинація зазнавала провалу – станом на сьогодні в Індії вакциновано 10% населення. Це більше, ніж у багатьох країнах (наприклад, в Україні першу дозу отримали трохи більше 1%, а повну вакцинацію пройшли лише п’ятеро осіб), але зважаючи на те, що Індія є одним із найбільших виробників вакцини, могло бути й краще.

Ще одна особливість політики Моді – його націоналізм, який зокрема спирається на підтримку індуїзму. Так, 14 квітня індуїсти та сікхи масово святкували новий рік, у той час як мусульмани відзначали перший день Рамадану, збираючись на бенкети. У місті Гарідвар відбувся фестиваль Кумбха-Мела – масове паломництво – туди з’їхалися від одного до трьох мільйонів вірян, щоб занурилися у води Гангу.

Загроза світу

The Economist зауважує, що спалах епідемії може загрожувати усьому світові, адже коли вірус циркулює так вільно, підвищується ризик виникнення нових штамів. Так, один із потенційно небезпечних штамів, які виявили в Індії, охрестили «подвійним мутантом». Його вже фіксували у США та Великій Британії.

Інша небезпека для світу – припинення постачання вакцини AstraZeneca, яку виробляє індійський Serum Institute. Якщо у попередні три місяці Індія експортувала 64 мільйони доз, зокрема в Україну, то у квітні за кордон було направлено лише 1,2 мільйона. Виробник відмовився від своїх зобов’язань перед COVAX.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button