Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Скріншот з Інстаграму @ateamproject

Останніми роками у Києві реконструювали й збудували чимало парків та рекреаційних зон. Утім, громадськість і професійна спільнота далеко не завжди задоволена результатами роботи. Коштів витрачають чимало, але, зрештою, зелені зони не завжди враховують потреби місцевих мешканців, часто не відповідають принципам сталого розвитку і здебільшого розраховані на вау-ефект. 

Тільки за час існування системи Prozorro аудитори виявили порушень на суму 49 мільйонів гривень у ході ремонтів та реконструкцій парків та скверів загальною вартістю 2,4 мільярди. 

Нещодавно у мережі з’явилося повідомлення про можливу реконструкцію Маріїнського парку – центральної зеленої зони столиці, закладеної ще у 1874 році. Проте жодних документів чи постанов про подібні роботи на сайті КМДА не опубліковано. «Хмарочос» з’ясовував, що відбувається. 

«Інсайдерська інфа з гарячого цеху»

22 квітня на особистій сторінці Фейсбуку Андрій Синяговський з’являє, що його назначили головним архітектором реконструкції Маріїнського парку. Він анонсує «похід до мера», щоб «показати свої ескізи». Фотографію доробку автор прикріплює до поста. Ідентичне повідомлення з’являється на його Інстаграм-сторінці. 

Скріншот з facebook.com/andreas.sinyagovez

За словами Андрія Синяговського, він ділиться з фейсбук-друзями «інсайдерською інфою з гарячого цеху». При цьому архітекторові «складно описати весь тягар відповідальності», яку він відчуває. 

І це не дивно. Адже Маріїнський парк – це величезна прогулянкова зона в історичному центрі, яка є знаковою для Києва і визнана пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Реалізовувати такий проєкт означає безпосередньо впливати на загальний образ міста, формувати громадський простір для всіх киян та гостей міста. 

То хто і чому доручив таку почесну місію саме Андрію Синяговському?

Міська адміністрація розводить руками

«Хмарочос» поцікавився у КМДА, чи запланована найближчим часом реконструкція Маріїнського парку і як вона відбуватиметься. У відповідь надійшов коментар від комунального підприємства з утримання зелених насаджень Печерського району про необхідність ремонту фонтану у Маріїнському парку та капітальний ремонт дитячого майданчика, здійснений у 2020 році. Ні про реконструкцію парку, ні про ескізи проєкту, ні про призначення головним архітектором Андрія Синяговського у відповіді КП Печерської РДА не йшлося. 

Із запитанням про проєкт реконструкції Маріїнського парку «Хмарочос» звернувся і до прес-служби міського голови Віталія Кличка. Там також сказали, що «нічого про це не знають». 

А як щодо конкурсу?

Андрій Синяговський – випускник КНУБА за спеціальністю архітектор, він викладає у дитячій архітектурній студії ArchKids у партнерстві з Антоном Целовальником (сином Сергія Целовальника, колишнього голови департементу містобудування та архітектури КМДА). У Фейсбуці Андрій Синяговський ідентифікує себе головним архітектором компанії ATeamprojekt. 

Скріншот з Інстаграму @ateamproject

Як відомо, згідно з постановою для реконструкції об’єктів міського благоустрою можна оголошувати архітектурний конкурс – аби виявити найкращий із можливих проєктів. Крім того, важливо, щоб результат конкурсу також пройшов громадське обговорення. Саме містяни є основними користувачами публічного простору. У зв’язку з цим їхні побажання та комфот мають бути першочерговими. Хоча архітектурний конкурс не є обов’язковим, дуже бажано проводити його для таких важливих об’єктів, як Маріїнський парк. Це дозволяє зробити процес прозорішим, а також доручити фахівцям і представникам місцевої громади, а не тільки чиновникам, вибір найкращого проєкту.

У коментарях до посту в Фейсбуці колега архітектор намагався дізнатися, хто призначив Андрія Синяговського розробляти проєкт реконструкції Маріїнки. Втім, відповідь була короткою: «Конкретні люди». Нагадали і про передбачені законом конкурси для таких проєктів. «Спустися вже з небес на землю», – порадив на це колезі автор проєкту. 

Скріншот з facebook.com/andreas.sinyagovez

При цьому в коментарі в Інстаграмі Андрій Синяговський стверджує, що замовником «проєкту реставрації» центрального парку столиці є КМДА, а ескізи перебувають «на розгляді в мерії». 

Велику реконструкцію Маріїнський парк пережив на початку нульових. Саме тоді там поклали світлу плитку. Капітальний ремонт також здмйснили у 2016 році – адже парк постраждав у ході революційних подій 2014 року. Крім того, у 2019 року комунальники замінили сучасними аналогами історичні ліхтарі 1950-х років. Утім, ініціативні кияни загорілися ідеєю за власний кошт реставрувати оригінальні ліхтарі і один з них запалили вже в січні цього року.  

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button