Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: obolon.kyivzelenbud.com

Тільки за час існування системи Prozorro «Київзеленбуд» провів закупівель будівельних робіт – тобто ремонтів і реконструкцій парків і скверів – на 2,4 мільярда гривень. Аудитори вже знайшли порушення на понад 49 мільйонів гривень, в той час як фігуранти розслідувань – підрядники «БК КУБ» та «Сівін Транс» – продовжують вигравати тендери, повідомляє Dozorro.

На парк «Наталка» на Оболоні вже витрачено 258 мільйонів гривень, й очікується, що ця сума зросте щонайменше до 333 мільйонів. Внутрішні аудитори КМДА виявили порушення, які призвели до втрати 20,6 мільйона гривень. Зокрема, 3,4 мільйона втратили на будівництві бігової доріжки, що становить майже половину її вартості. Також правоохоронці порушили кримінальне провадження, підозрюючи, що «Київзеленбуд» разом із підрядником «Сівін Транс» заволодів 20 мільйонами гривень бюджетних коштів.

За парк Партизанської слави вже сплатили 73 мільйона гривень і роботи тривають. Водночас перші закупівлі робіт з реконструкції вийшли настільки невдалими, що за ними відкрили кримінальне провадження, а виконані роботи довелося замовляти повторно. Через це початкова ціна проєкту зросла і зараз очікувана вартість за тендерами становить 81,2 мільйона гривень. Ця справа стала однією з небагатьох, яка закінчилася обвинувальним вироком. За версією прокуратури, заступник гендиректора «Київзеленбуд» і ще двоє осіб розікрали на реконструкції парку 14 мільйона гривень.

Парк «Веселка» на Нивках, як очікується, обійдеться у 50,2 мільйона гривень, а вже з бюджету сплатили 46 мільйонів. Аудитори КМДА зафіксували втрати бюджету на суму 372 тисяч гривень. Поміж іншого, виявили завищення обсягів і вартості робіт з боку вже згаданої фірми-підрядника «Сівін Транс».

Парк «Юність» на Борщагівці реконструювали за 16,3 мільйона гривень. Київський аудит виявив, що на цьому об’єкті бюджет втратив 2,8 мільйона, або 17% суми, через завищення вартості проєктних і будівельних робіт. Підрядником була фірма «БК КУБ».

Реконструкція парку «Відрадний» коштувала 97,1 мільйона гривень. Перевірка Київадиту цих об’єктів у 2018-2019 роках виявила 82 тисяч гривень бюджетних втрат і неефективне використання коштів на 3,8 мільйона гривень – завищена вартість робіт.

Парк «Аврора» на Воскресенці ремонтували за 12,8 мільйона гривень. Аудитори знайшли порушення на 221 тисяч гривень (завищення підрядником обсягів і вартості робіт) та неефективне використання 276 тисяч гривень (завищення вартості матеріалів).

Парк «Кіото» почали ремонтувати у 2012 році, коли системи Prozorro ще не існувало. Другу і третю черги парку «Кіото» замовляло КП «Київський центр розвитку міського середовища», провівши тендери на 107,5 мільйона гривень, з яких вже сплатили 59,6 мільйона. Аудитори зафіксували порушення на 11 мільйонів гривень. Йдеться про завищення обсягів і вартості робіт, виконаних підрядником «БК «КУБ», а також завищення вартості проєктувальних робіт і авторського нагляду.

Парк «Перемога» на Дарниці, як очікується, обійдеться бюджету в 134 мільйони гривень, вже сплачено 84,8 мільйона. Доведених втрат наразі немає, але є провадження, за яким правоохоронці підозрюють «Київзеленбуд» і підрядника «Арка Буд Холдинг» в низці порушень: серед них – чотири мільйона гривень, які заплатили за роботи, що тривали менш як десять днів.

За реконструкцію Сирецького парку вже віддали 49,3 мільйона гривень, а очікувана вартість становить 60 мільйонів. У 2016 році поліція відкрила справу про можливе розкрадання коштів, але цього наразі не доведено.

Благоустрій парку «Совки» у Святошинському районі коштуватиме, як очікується, 99,7 мільйона гривень, а вже сплачено – 71 мільйон.

На парк вздовж проспекту Шухевича витрачено 77,7 мільйона гривень, а загалом «Київзеленбуд» вже встиг провести закупівель на 145 мільйонів. При цьому два багатомільйонні тендери виграла фірма, пов’язана з тодішнім заступником начальника управління з капітальних вкладень «Київзеленбуд» Тарасом Бойправом. Він був засновником і керівником фірми «Євротехнології груп». Зараз Бойправ уже не обіймає посаду в «Київзеленбуді», але його компанія продовжує вигравати нові «зеленбудівські» тендери.

Читайте також: Вау-ефекти «Київзеленбуду» не потрібні місту. Слід адаптуватись до змін клімату, а не «занурюватись в казковий світ»

Dozorro також зауважує, що для тендерів «Київзеленбуду» властиві нескінченні дозакупівлі робіт та необхідні для них оновлення і коригування первинних проєктів. На кожну реконструкцію припадає по три-чотири розробки проєктів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button