Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: agropolit.com

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт №2194, який дозволяє передавати землі за межами населених пунктів в комунальну власність. Українська природоохоронна група UNCG вважає, що через це нововведення тисячі лісних гектарів будуть перетворені на ріллю.

Група приводить дані Світового Банку, за якими Україна займає третє місце за рівнем розораності серед всіх країн світу: оранки займають 56,8% території. Водночас середній показник по країнах Європейського Союзу – 24,7%. За площею розораних територій Україна на восьмому місці у світі.

Водночас за показником лісистості (15.9% у порівнянні з 40% по ЄС) та за показником природоохоронних територій (7% у порівнянні з 12% по США та 18% по ЄС) Україна є одним з аутсайдерів.

В організації запевняють: приватний чи комунальний власник є більш ефективним з точки зору економіки, але більше керується власними інтересами, а не загальнодержавними пріоритетами.

«Для багатьох громад надходження від оренди землі та сплати податків аграрними підприємствами – одне з основних джерел наповнення бюджету. Водночас екосистемні послуги від степів, луків чи лісів і досі ніхто не оцінює. Тому коли перед радою ОТГ буде стояти вибір «зберегти природу» чи «отримати додаткові кошти в бюджет» – рішення очевидне», – повідомляють фахівці.

За статистикою, у 2014-2021 роки в Україні було створено п’ять нових національних природних парків загальною площею близько 134 тисячі гектарів. Проте лише 8997 гектари – землі комунальної власності, а решта – державні землі.

Також організація наводить приклад, що на створення 300-500 тисяч гектарів лісу держава витратила б до 7,5 мільйона гривень. Прибуток від реалізації деревини з цих лісів можна буде отримати лише за 20-30 років. А витрати з розкорчовування окупляться аграрію за два-три роки. Тому вибір ОТГ і тут є очевидним, кажуть експерти. Вони згадують приклади з Чернігівщини, де знищують ліси в комунальній власності.

Нагадаємо, в Пущі-Водиці вирубують вікові дуби на ділянці лісу площею 21 гектар, де збираються будувати житловий квартал.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button