Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Найбільше законопроєкт вдарить по бізнесу, пов’язаному з Рінатом Ахметовим. Фото: Juda Engelmayer / Вікіпедія

12 травня Кабінет міністрів проголосував за проєкт змін до Податкового кодексу, яким зокрема, збільшуються ставки податків та рентних платежів для великого бізнесу, повідомляє Економічна правда.

«Зміни не торкнуться ФОПів чи малого та середнього бізнесу. Ми закриваємо прогалини у Податковому кодексі, які дозволяли великому бізнесу не платити податки в Україні», – наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши, що законопроєкт збільшить щорічні надходження до бюджету на 60 мільярдів гривень.

Поки що на сайті Кабміну немає фінальної версії документу, проте, за даними джерел ЕП, він не зазнав суттєвих змін.

  • Одна з найпомітніших ініціатив завдасть відчутного удару по Рінату Ахметову – йдеться про збільшення ренти за видобуток залізної руди. Майже всі підприємства, що видобувають залізну руду, належать олігархам, і понад половина – Ахметову. Якщо парламент підтримає ініціативу Мінфіну, то вже з першого липня компанії платитимуть ренту не від собівартості, а від ринкової ціни. При цьому застосовуватиметься ціна на руду з більшим вмістом заліза – 62%.
  • Також запровадять акцизний податок на продаж зеленої електроенергії. Пропонується широкий діапазон ставки – від 3,2% до 40%, точні цифри наразі невідомі. Знов-таки, найбільше це рішення вдарить по ДТЕК Ахметова, який є найбільшим виробником зеленої електроенергії в Україні із 25% часткою ринку.
  • Планується скасувати пільги зі сплати земельного податку для гірничодобувних підприємств. Йдеться про компанії, які видобувають корисні копалини та розробляють родовища. За різними оцінками, надходження становитимуть 2-5 мільярдів гривень.
  • Інша ініціатива Мінфіну – перекласти сплату 5% акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів на великих гравців, з чого планують отримати 1,9 мільярда гривень до бюджету.
  • Щодо фермерів, пропонується скасувати мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки земель, від якої залежать розмір податків сільгоспвиробників та орендна плата за користування землею. Від цього уряд очікує додаткових 3,4 мільярда гривень щороку.
  • Удвічі підвищується ставка єдиного податку для галузевих платників четвертої групи, крім виробників, які працюють на землях закритого ґрунту (теплиці) та водного фонду. Це ще 5,3 мільярда до бюджету.
  • Пропонується збільшити податок за продаж понад одного об’єкту нерухомості.
  • Транспортний податок сплачуватимуть з автомобілів вартістю понад 1,2 мільйона гривень (або 42,8 тисячі доларів).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button