Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: kmr.gov.ua

Київрада підтримала рішення про розробку детальних планів територій – один з яких, зокрема, передбачає подальшу забудову Мінського масиву – без огляду на Генеральний план. Таким чином, депутати прийняли новий поділ міста на 219 нових ДПТ.

Проти проголосували партії «Голос» та «Єдність», представники «Слуги народу» утрималися або не голосували. «За» голосували мерська УДАР, «Європейська солідарність», ОПЗЖ та «Батьківщина».

Депутат від УДАРу Андрій Странніков перед голосуванням запропонував, що рішення щодо затвердження ДПТ в додатку набиратиме чинності після прийняття нового Генплану. Згідно з правкою, залишаються найменування всіх територій, визначених в ДПТ, але вони будуть прийняті та розроблені на основі Генплану.

Костянтин Колесников, представник спілки архітекторів України, заявив, що не треба приймати цю міську програму.

«У нас є деякі побоювання щодо підтримки вами цієї програми… З початку розроблення нового Генплану у зв’язку з нарощуванням будівництв, інженерна й транспортна інфраструктура на витримує навантаження, що призводить до колапсу… З 24.07. 2021 набуває чинності закон про використання земель. Там є ряд інновацій. Кабмін має затвердити новий порядок розроблення… Тобто підтримуючи цей порядок, буде виділено з бюджету кошти, а тоді доведеться все перероблювати», – цитує Колесникова «Чесно».

Рух «Чесно» пояснює, що спершу розробляється історико-архітектурний опорний план міста, на основі якого приймається генеральний план. Він визначає, як використовуватиметься територія в місті: промзони, житлова або громадська забудова. Вже після Генплану має розроблятися низка ДПТ, які уточнюють положення прийнятого документу. Таким чином, на думку експертів, депутати намагаються «зшити» місто без Генплану.

«Але депутатам не терпиться із клаптикових ДПТ “зшити” Київ без стратегічного документа – без нового Генплану. Низка уже прийнятих ДПТ суперечать чинному Генплану. Саме в ДПТ сьогодні забудовники узаконюють свої забудови в зелених зонах і в промзонах», – зазначають в «Чесно».

Перший раз депутати розглядали затвердження ДПТ у квітні. Документ передбачає будівництво нового мікрорайону з 19 житлових будинків висотою до 26 поверхів на землях, які належать агрокомбінату «Пуща-Водиця». Згідно з рішенням Київради в 2013 році, тодф в місті було заплановано 109 ДПТ.

Офіційний інвестор ДПТ для Мінського масиву – компанія «Датоліт», яку пов’язують із забудовником «Столиця груп» та його керівницею Владиславою Молчановою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button