Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Макс Требухов

Увечері 19 травня біля озера Вирлиця на лівому березі Києва місцеві жителі вийшли на протест проти забудови. До громади також долучилися члени правих організацій, які намагалися повалити будівельний паркан, після чого почалася штовханина з правоохоронцями, повідомляє LB.ua.

Фото: Макс Требухов

Під час цієї штовханини силовики зламали камеру журналісту Дмитру Перову, зауважує видання.

Озеро Вирлиця – одне з найбільших озер Києва, воно має природне походження. У 2005 році Київрада дозволила орендувати частину озера для будівництва торговельно-розважального центру. Орендарем трьох земельних ділянок загальною площею майже 30 гектарів стала компанія «Мрія-Інвест». Першу спробу будівництва ТРЦ компанія здійснила наприкінці 2012 року, але наштовхнулася на супротив місцевих жителів.

Зображення: ukrpohliad.org

На початку 2021 року компанія спробувала пройти процедуру оцінки впливу на довкілля, але отримала негативний висновок. Попри це, у квітні будівельні роботи поновилися. Як стверджують екологи, будівельники зруйнували гнізда птахів під час сезону тиші (періоду гніздування), засипали нерестилища риби.

13 травня Київрада прийняла проєкт рішення, за яким озеро Вирлиця отримало статус ландшафтного заказника. Та чомусь за цим проєктом до заказника не увійшли ділянки, віддані в оренду під забудову, зауважує День.

Яструб малий (Accipiter nisus), озеро Вирлиця, 19 січня 2020 року. Фото: Ігор Червоненко

Вирлиця лежить на перетині міжнародних шляхів міграції качок, гусей і куликів, на озері постійно мешкає колонія мартинів. На берегах живуть бобри, ондатри, їжаки, часом забігають зайці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button