Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23264 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Антон Короб

Земельна комісія Київради дозволила знести особняк на Грушевського, 4Б в урядовому кварталі. Будинок мав статус пам’ятки місцевого значення, пише ексдепутатка КМР Олена Терещенко.

Будинок придбала компанія «Грааль», яку пов’язують з братами Табачниками. На початку 2000-х років ця фірма представила проєкт реконструкції Європейської площі. Згідно з ним, на місці старої забудови мав з’явитися готельний комплекс висотою 160 метрів.

За словами Терещенко, інвестор з 2009 року довів будівлю до аварійного стану. Зокрема, у 2019 році там сталася пожежа з двома епіцентрами вогню.

В 2011 році будинок був внесений до реєстру історичних будівель, але лише на місяць. Потім компанія «Грааль» через суд домоглась скасування цього рішення. Судова тяганина тривала до 2015 року, доки остання інстанція не визнала будівлю такою, що не має історичної цінності, повідомив агент з комерційної нерухомості Денис Дроздов.

Правозахисник Олександр Дядюк додав витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Він свідчить про те, що ТОВ «Грааль» не має жодних прав власності на пам‘ятку.

Рендер готелю на Грушевського, 4Б

За словами краєзнавця Антона Короба, колишній флігель у садибі швейцарських підданих Бондарурер, зведено у 1878 або у 1883 році. Проєкт будівлі належить київському архітектору Володимиру Ніколаєву. Заднім фасадом будинок стоїть упритул до Бегічевої гори, на якій розташовано колишній Інститут шляхетних дівчат.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button