Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 302 днів. За цей час ми опублікували 26351 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/olenazelenska.official

Міністерство охорони здоров’я презентувало й оприлюднило нове меню, рекомендоване для шкіл і дитячих закладів оздоровлення й відпочинку. Меню розробляли за участі шеф-кухаря Євгена Клопотенка та команди CultFood, технологів і дієтологів.

У 2019 році Клопотенко підготував рецептурний збірник для шкільних їдалень, а реформувати систему харчування у школах почали у 2020 році. Зокрема, в більшості шкіл Києва дітям дозволили обирати їжу, як на форматі шведського столу.

За словами Клопотенка, зміни продовжуються, й зараз оновили норми організації шкільного харчування.

«Найголовніше – те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів та м’яса стане більше. Плюс, зменшили кількість жиру, цукру та солі. Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба, і їжа буде здоровішою», – зазначає він.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що у шкільних їдальнях заборонено годувати учнів ковбасою, сосисками та рибними консервами.

Фото: facebook.com/viktor.liashko

У новому меню – 160 страв, окремо додано й безглютенові позиції. Воно розраховане на чотири тижні, тобто страви не повторюватимуться протягом цілого місяця. Школам відтепер не потрібно складати меню і щоразу погоджувати їжу. Нове шкільне меню також включає в себе покрокові рецепти приготування і технічні карти, щоб кухарям шкільних закладів було легше з ним працювати.

Клопотенко наголосив, що до меню увійшли страви української кухні – «щоб українці з дитинства їли шпундру і знали, що це їхня національна страва» – та світової кухні – «щоб розширити кругозір». На його думку, їжа, таким чином, стає частиною освіти.

Фото: facebook.com/viktor.liashko

Зокрема, страви світової кухні представлено пастушим пирогом, сінабоном із корицею, чилі кон карне, лобіо тощо, а традиційні українські – баношем, шпундрою, вертутою, полтавським борщем, товчанкою. Серед безглютенових страв – банановий бісквіт, булочка з корицею, горіхове печиво, млинці. До каш, серед яких раніше панували рис, гречка й вівсянка, додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю й кускус.

Приклади обідів з меню:

  • болоньєзе з яловичини, гречка з чебрецем, чай з мелісою, цілозерновий хліб, банани;
  • овочі припущені з соусом бешамель, білий суп із галушками, куряче стегно в гірчичному соусі, булгур, компот зі свіжих або заморожених ягід, м’ятою та родзинками, цілозерновий хліб, банани;
  • салат з овочів та яєць, капусняк з гарбузом, рибні стіки, кетчуп, рис з орегано, житній хліб, апельсини або сливи.

За словами розробника меню, воно буде рекомендоване на офіційному рівні до нового навчального року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button