Нове шкільне меню: вперше зі спеціями та безглютеновими стравами, без сосисок і ковбаси (фото)
У новому меню – 160 страв. Воно розраховане на чотири тижні, тобто страви не повторюватимуться протягом цілого місяця.
У новому меню – 160 страв. Воно розраховане на чотири тижні, тобто страви не повторюватимуться протягом цілого місяця.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 120 днів. За цей час ми опублікували 24969 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
Міністерство охорони здоров’я презентувало й оприлюднило нове меню, рекомендоване для шкіл і дитячих закладів оздоровлення й відпочинку. Меню розробляли за участі шеф-кухаря Євгена Клопотенка та команди CultFood, технологів і дієтологів.
У 2019 році Клопотенко підготував рецептурний збірник для шкільних їдалень, а реформувати систему харчування у школах почали у 2020 році. Зокрема, в більшості шкіл Києва дітям дозволили обирати їжу, як на форматі шведського столу.
За словами Клопотенка, зміни продовжуються, й зараз оновили норми організації шкільного харчування.
«Найголовніше – те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів та м’яса стане більше. Плюс, зменшили кількість жиру, цукру та солі. Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба, і їжа буде здоровішою», – зазначає він.
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що у шкільних їдальнях заборонено годувати учнів ковбасою, сосисками та рибними консервами.
У новому меню – 160 страв, окремо додано й безглютенові позиції. Воно розраховане на чотири тижні, тобто страви не повторюватимуться протягом цілого місяця. Школам відтепер не потрібно складати меню і щоразу погоджувати їжу. Нове шкільне меню також включає в себе покрокові рецепти приготування і технічні карти, щоб кухарям шкільних закладів було легше з ним працювати.
Клопотенко наголосив, що до меню увійшли страви української кухні – «щоб українці з дитинства їли шпундру і знали, що це їхня національна страва» – та світової кухні – «щоб розширити кругозір». На його думку, їжа, таким чином, стає частиною освіти.
Зокрема, страви світової кухні представлено пастушим пирогом, сінабоном із корицею, чилі кон карне, лобіо тощо, а традиційні українські – баношем, шпундрою, вертутою, полтавським борщем, товчанкою. Серед безглютенових страв – банановий бісквіт, булочка з корицею, горіхове печиво, млинці. До каш, серед яких раніше панували рис, гречка й вівсянка, додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю й кускус.
Приклади обідів з меню:
За словами розробника меню, воно буде рекомендоване на офіційному рівні до нового навчального року.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті