Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23507 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook/malakhov.yura

Комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних підтримала проєкт рішення про створення ландшафтного заказника «Озеро Вирлиця» в Дарницькому районі площею 98 гектарів. Про це повідомила ініціаторка проєкту Євгенія Кулеба.

Рішення також підтримала постійна комісія Київради з питань екологічної політики. Зараз воно перебуває на розгляді КМР.

13 травня Київрада прийняла проєкт рішення, за яким озеро Вирлиця отримало статус ландшафтного заказника. Водночас за цим проєктом до заказника не увійшли ділянки, віддані в оренду під забудову. Ділянка площею 98 гектарів, яку оголошено заказником, перебуває в користуванні КП «Плесо».

«Об’єкт являє собою штучне озеро на лівобережній заправі, зведене під час збирання піску для гідронамиву житлових масивів», – йдеться у проєкті.

Кулеба у коментарі «Хмарочосу» пояснила, що проєкт рішення передбачає надання статусу заказника території, що наразі не передана в користування третім особам і щодо якої існує юридична можливість надання відповідного статусу. У 2004 році київська влада передала ділянку біля озера компанії «Мрія-Інвест». Проте депутатка запевнила, що наразі питання щодо припинення оренди цих ділянок вже обговорюється та частково навіть розглядається в КМР.

«Мрія-Інвест» та управління економіки та інвестицій КМДА уклали інвестиційний договір на будівництво багатофункціонального спортивно-оздоровчого комплексу з зоною відпочинку, закладами торгівлі та громадського харчування в районі озера Вирлиця. У 2017 році прокуратура почала цілу серію судових розглядів, які стосувалися виконання інвестором зобов’язань перед містом. Йдеться про сплату пайових внесків на суму понад 124 мільйони гривень.

Станом на сьогодні забудовник встановив вздовж берега будівельний паркан, перекрив доступ до озера. Потім туди заїхала техніка. За словами члена ініціативної групи мешканців району Юрія Малахова, компанія вже почала нищити очерети та розрівнювати ґрунт для підготовки будівництва.

За даними Youcontrol, фірма «Мрія-Інвест» зареєстрована у вересні 2003 року в Києві. Керівником компанії вказана Наталія Науменко, засновником – компанія з Кіпру «Барва Холдинг Лімітед». До вересня 2020 року її керівником значився Юрій Іонанов – шкільний друг Віталія Кличка. На цій посаді його змінила заступниця голови КМДА, депутат Київради Ганна Старостенко, а на цей час керівником вказана Аліна Носенко.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button