Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Слайд із презентації екопарку

Восьмого червня ініціативна група захисників Совських ставків від забудови презентувала концепцію екопарку.

«Нашою метою є захист існуючого природного середовища нижнього каскаду Совських ставків з тактовним включенням в нього елементів благоустрою: прогулянкових доріжок на різних рівнях, освітлення, підходів до води тощо. Єдиною спорудою – і лише на периметрі парку – можуть бути громадські вбиральні та кімнати для персоналу парку та для зберігання інвентарю», – пояснює архітектор Дмитро Мухорін, один із розробників концепції.

Слайд із презентації екопарку

Каскад ставків на річці Совці, притоці річки Либеді, розташовано на Деміївці в Голосіївському районі. Раніше тут було селище Совки, яке стало частиною Києва в 1923 році. Зараз це – 19 гектарів дикої природи посеред міста, де живуть болотяні черепахи, різні види качок, мартини, рибалочки, омелюхи, шпаки та риба (карась, окунь, щука, короп та інші). За словами Антона Пузаня, очільника ГО «Водний Рух Київщини», наявність пташенят у рибоїдних птахів та їхніх мініколоній доводить, що риба в озерах в ці роки не зникала.

Совські ставки згори. Слайд із презентації екопарку

У березні цього року екоклуб «Зелена Хвиля» дослідив дерева на частині території ставків за технологією i-Tree, нарахувавши 350 видів дерев, деякі старші за 200 років. Приблизна вартість дерев нижнього каскаду для міста становить шість мільйонів гривень на рік. Загалом болотні угіддя поглинають у 7-15 разів більше вуглецю, аніж ліси.

Флора і фауна Совських ставків. Слайд із презентації екопарку

Громадська концепція екопарку на Совських ставках передбачає мінімальне втручання в екосистему, громадський простір по периметру та жодної забудови.

Слайд із презентації екопарку

Архітектори, які працювали над концепцією, – Дмитро Мухорін, Альона Камкова та Микита Литвиненко – пропонують збудувати велосипедну та бігову велодоріжку навколо території ставків, а всередині облаштувати променади з рампами, якими можна переходити на візку або з коляскою.

Слайд із презентації екопарку

Серед прикладів пішохідних доріжок архітектори наводять дерев’яні настили. Так само якомога простішими та природнішими виглядають зони для заняття спортом та майданчики для дітей – це переважно дошки, колоди, мотузки. Відвідувачам можна буде забезпечити більший контакт з водою за допомогою об’єктів із натуральних матеріалів, таких як камінці або дерев’яні настили.

Приклад ігрових майданчиків. Слайд із презентації екопарку

Слайд із презентації екопарку

Частина екопарку буде відведена для заняття спортом, інша – стане адміністративною зоною. Також пропонують виділити зону для риболовлі. До проспекту Лобановського примикатиме безкоштовний паркінг, поряд із ним – майданчик для собак та ігрові майданчики.

Слайд із презентації екопарку

В орендаря Совських ставків – компанії «Господарник», пов’язаної з депутатом від Євросолідарності Ігорем Баленком, – інші плани. Тут планують звести вісім багатоповерхових будинків. Площа житлової забудови складатиме три гектари. Ще шість гектарів планують віддати під дитсадки, школу, тротуари, дороги та спортмайданчики.

Слайд із презентації забудови Совських ставків

Паркова зона, на якій забудовник обіцяє навести благоустрій, зокрема висадити 36 тисяч дерев і чагарників, становитиме десять гектарів. Тут планують облаштувати доріжки, сквери, зони барбекю тощо. Фірма «Господарник» порахувала, що суспільний простір – разом із громадськими будівлями та парком – обійдеться їй у понад 1,2 мільярда гривень.

Слайд із презентації забудови Совських ставків

Наразі ще нічого не збудовано. У березні Касаційний господарський суд вирішив повернути в апеляцію справу про розірвання договору оренди нижнього каскаду ставків із забудовником.

Слайд із презентації забудови Совських ставків

Тиждень тому екологічна комісія Київради підтримала ініціативу зі збереження Совських ставків та створення ландшафтного парку. Одночасно комісія підтримала й альтернативну ініціативу забудовника – в частині створення рекреаційної озелененої зони.

Зауважимо, що у 2018 році забудовник запустив інформаційну кампанію, яка допомогла зібрати голоси за петицію нібито про «вирішення екологічної катастрофи на Совських ставках». Насправді у петиції йшлося про підтримку забудови. Київрада її підтримала. Зараз забудовник створив у фейсбуці сторінку «Екопарк – Совські Ставки», в якій пропагує свою концепцію благоустрою території, не згадуючи про забудову.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button