Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Четвертого червня у Києві пройшло нагородження щорічного всеукраїнського конкурсу архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards. Роботи учасників у 10 категоріях оцінювало професійне журі. До нього увійшли CEO бюро MADMA Urbanism+Landscape Хірокі Мацура, співзасновник нідерландської студії MASA architects Рене Санджерс та колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Детальніше про переможні проєкти читайте у матеріалах «Хмарочосу».

Урбаністичний простір та ландшафт 

1 місце. Променад Парк у Рівному

Команда «ГРУПА СМАРТ» розробила проєкт перетворення занедбаної території вздовж річки Усті в Рівному. Тут пропонують створити сучасний громадський простір з різноманітними можливостями для відпочинку містян, який водночас може стати візитівкою міста та привабити до нього туристів.


У проєкті передбачені дитячі та спортивні майданчики, арт-зони із вуличними скульптурами, скейт-парк, скеледром, місця для риболовлі, зона з гамаками поблизу водойми, а також єдиний в місті парк для вигулу собак. 

Крім того, вздовж обраної ділянки проходить дитяча залізнична колія, яку архітектори вирішили доповнити велодоріжкою та пішохідним мостом для кращого сполучення з центром Рівного.

2 місце. Реконструкція вулиці Короленка в Дніпрі

Реконструкція вулиці Короленка – це перший крок у створенні нового пішохідного каркаса у центрі Дніпра. Проєкт оновленого простору розробила команда на чолі з головним архітектором міста Дмитром Воликом, а за світловий дизайн відповідала компанія Expolight.

Проїжджа частина вулиці Короленка перетворилася на артбульвар з інтерактивним екраном, місцями для сидіння, фонтанами, озелененням та декоративними елементами з кортенової сталі. Архітектори прагнули створити тут сучасний простір, який добре б працював на контрасті з історичною забудовою вулиці.

Значну увагу в оновленому просторі приділили освітленню: у вечірній час середовище отримує новий образ, розрахований вже не на транзит. Для вулиці обрали неінтенсивне світло, яке може змінювати свій відтінок та насиченість відповідно до різних сценаріїв використання.

3 місце. Територія житлового комплексу Tetris Hall у Києві

Житловий комплекс складається з двох веж. На нижньому рівні вони об’єднані стилобатом, на якому розташоване внутрішнє подвір’я, а на верхньому – пішохідним мостом, що об’єднує експлуатовані дахи. Основною задачею Студії ландшафтної архітектури KOTSIUBA було створити у цих зонах простір, що максимально наближений до природи та не перенасичений функціями.

У дворі архітектори вирішили створити парк з великою галявиною, що сприяє комунікації мешканців. Паркова зона з рельєфом та сосновим гаєм розподіляє територію на окремі ділянки. Із західної сторони – галявина для ігор та відпочинку, а біля фасадів розмістився камерний простір для зустрічей та спілкування. Загальне планування має чітку структуру та підтримує геометрію фасадів.

На стилобат виходить також двір дитячого садочку: на одній з терас біля будівлі можна проводити уроки та спортивні заняття на свіжому повітрі. Елементи ігрових майданчиків тут не мають лінійних чітко визначених функцій, а передбачають різні сценарії використання. 

Дах будівель комплексу – це місце зустрічі сусідів, святкування спільних свят, відпочинку та споглядання краєвидів Києва. Тут передбачені різноманітні функціональні зони: басейн, крите кафе, відкрита площа з лавами для відпочинку, кінотеатр і зона барбекю.

Міське планування

1 місце. Пішохідний бульвар та подвір’я житлового району Rybalsky 

Житловий район Rybalsky має квартальну забудову: внутрішні двори доступні лише для мешканців, а вулиці та бульвар між будинками відкриті для всіх. Бульвар є повністю пішохідним та поділяється на три основні зони: спорт, центральна площа та парк. Над проєктуванням території району працювала Студія ландшафтної архітектури KOTSIUBA.

У планувальній структурі внутрішнього двору архітектори прагнули відобразити коливання води. Плавні контури «хвиль» створюють гарну основу для формування пагорбів для висадки рослин, поділу двору на різні зони, а також підтримують ідентичність житлового району.

Простір для спілкування тут повторює чітку геометрію фасадів, а плавні доріжки паркової зони налаштовують жителів на спокійний відпочинок та забезпечують зручний доступ до дитячих і спортивних майданчиків.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button