Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Четвертого червня у Києві пройшло нагородження щорічного всеукраїнського конкурсу архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards. Роботи учасників у 10 категоріях оцінювало професійне журі. До нього увійшли CEO бюро MADMA Urbanism+Landscape Хірокі Мацура, співзасновник нідерландської студії MASA architects Рене Санджерс та колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Детальніше про переможні проєкти читайте у матеріалах «Хмарочосу».

Реновація / реконструкція історичного об’єкта

1 місце та гран-прі конкурсу. IT-фабрика Unit Factory в Харкові

Простір колишнього виставкового центру команда Архітектурної групи ЦЕХ розділила на дві частини. Перша частина – це інноваційна ІТ-школа, що містить навчальний кластер для 122 студентів з можливістю розмістити 44 додаткові навчальні станції, презентаційні приміщення, ігрову, лаунж-зони та кухні. 

Друга частина – це сучасний коворкінг, що розташований на двох поверхах. Тут розмістили 16 клубних офісів на 2, 4, 6 робочих місць або 64 робочих місця в загальному залі. А також кімнати для перемовин, сучасний конференц-зал, лаунж-зони, кухню та душові. Клубні офіси першого поверху частково реалізовані з морських контейнерів.

Простір зонували не лише горизонтально, а і в вертикально: частина клубних офісів розмістилася у боксах зі скляними вітринами, які підняті на другий рівень на металевій платформі. Зверху також розташували лаунж-зону і кімнати для перемовин, з яких відкривається вигляд на навчальний процес в ІТ-школі та лаунж-зону коворкінгу. 

2 місце. Реновація заводу «Арсенал» у Києві

Проєкт AVG Group передбачав реставрацію корпусів №1, №5, №7. Багато десятиліть будівлі використовувалася як заводські цехи. При цьому збереженням історичної спадщини часто нехтували: частина декоративних елементів була пошкоджена або знищена, автентичні вікна та двері замінили на типові радянські, а цегляні стіни перебували в критичному стані.

Команда архітекторів ставила собі за мету відновити історичні фасади до первісного вигляду у частині, що збереглась, розкрити закладені віконні та дверні отвори  та створити єдине стилістичне рішення. 

Важливо було також пристосувати приміщень до сучасних потреб без втручання в історичні конструкції. Тут оновили інженерні мережі, системи опалення, вентиляції та кондиціонування. Територію між оновленими корпусами відкрили для відвідувачів: тут облаштували публічний простір з лавами для відпочинку та озелененням.

Нереалізований проєкт реновації
та реконструкції історичного об’єкта

1 місце. «OX» у Львові

Проєкт Студії дизайну та архітектури O. M. SHUMELDA пропонує варіант ревіталізації території ремонтно-інструментального заводу «Автонавантажувач» у Львові. Перед архітекторами стояло завдання перетворити наявну будівлю на офісно-адміністративний центр з подієвим простором.

Однак команда студії не обмежилася цим. На думку архітекторів, при комплексному підході до всього простору, ця територія має шанс стати символом та точкою тяжіння усього кварталу та задати певний тон для його подальшого розвитку. Тому основною метою стало створення ідейної платформи для праці, розвитку, зустрічей та спілкування. 

За планом архітекторів, на першому поверсі адміністративного корпусу мають розміститися мистецькі ремісничі студії, на другому – виставкові зали та коворкінг, на третьому і четвертому – лекторій, кафе, відкрита тераса, виставкові зали та зелений простір, який виходить на фасад будівлі. «Природа є нашим головним натхненником і мірилом якості, а в пошуках символів, ми звернулися до минулого», зазначають автори проєкту.

2 місце. G17. Ревіталізація території заводу у Києві

Проєкт ревіталізації колишнього заводу «Електроприлад» розробило бюро архітектури та дизайну AV architects. За задумом архітекторів, ця територія трансформується в поліфункціональну точку тяжіння всього району, яка використовуватиметься цілодобово. 

Частина колишніх цехів заводу можуть бути перетворені на сучасні офісні центри з додатковими сервісами, а інші – на апартаменти. Особливістю проєкту є багатофункціональна споруда з концерт-холом на дві тисячі осіб, конференц-залами, спортивним комплексом з відкритими спортивними майданчиками на даху. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button