Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23538 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Bob Brewer / Unsplash

Білл і Мелінда Гейтс володіють 110 тисячами гектарів сільськогосподарських земель у 18 штатах Америки, що робить їх найбільшими землевласниками у США. Про це йдеться у дослідженні The Land Report та NBC News.

Ці землі Гейтс придбав за останні вісім років через 22 фірми з обмеженою відповідальністю (видання називає їх shell companies, – тобто фактично фірмами-прокладками), пов’язані з інвестиційною групою Cascade Investments. Така схема ускладнила розслідування обсягу земельних володінь Гейтсів.

Так, на 28 тисячах гектарів у Луїзіані вирощують сою, кукурудзу, бавовну та рис, а у штаті Вашингтон Гейтси володіють 56 тисячами гектарів полів картоплі, з якої потім ресторани McDonald’s готують картоплю фрі.

Картопляні поля Гейтсів у штаті Вашингтон. Зображення: Google Maps

Фермери по сусідству з ділянками Гейтсів вважають, що подружжя, зважаючи на свої величезні статки, могло б зробити значно більше для екологічного використання земель і застосувати якісь інші підходи та технології. Натомість господарювання на землях Гейтса нічим не відрізняється від того, що роблять всі інші фермери. Наприклад, у районі мережі річок Джорджії та Флориди, що впадають у Мексиканську затоку, розташовано угіддя, на яких вирощують худобу та овочі. Ця діяльність виснажує водні запаси, а добрива потрапляють у річки, що збільшує цвітіння води та негативно впливає на рибу.

У березні на презентації нової книги Білла Гейтса «Як уникнути кліматичної катастрофи» його спитали про угіддя, й він відповів, що ці землі не мають нічого спільного з боротьбою зі змінами клімату – придбати ділянки вирішила його інвестиційна група.

Водночас Гейтс припустив, що підвищивши ефективність сільського господарства можна знизити темпи вирубки лісів і допомогти Африці з кліматичними загрозами. А ще агрокультури можуть використовуватися як пальне.

Наразі більш як половина сільськогосподарських земель у США орендується фермерами, а належить іншим людям, які переважно не мають нічого спільного з фермерством. Великі площі таких земель скуповуються інвесторами, котрі розглядають їх як спосіб збереження капіталу. Молоді фермери навряд чи зможуть із ними конкурувати.

«Вартість сільськогосподарських земель визначається людьми, які не залежать від доходів від фермерства», – зазначає Холлі Ріппон-Батлер із Національної коаліції молодих фермерів.

Нагадаємо, у травні Білл і Мелінда Гейтс оголосили про розлучення після 27 років шлюбу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button