Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Naja Bertolt Jensen / Unsplash

Пакування від готових страв і напоїв виявилося найпоширенішими пластиковими предметами, які забруднюють світовий океан. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature Sustainability, повідомляє The Guardian.

Проведений групою іспанських вчених метааналіз не враховував мікропластик, а лише сміття діаметром від трьох сантиметрів, яке можна було ідентифікувати. У дослідженні розрізнялося пакування готової їжі на виніс або замовлене з доставкою від побутових речей, таких як контейнери для продуктів, що використовують вдома.

«Те, що пластик становить 80% сміття, нас не здивувало, а от значна пропорція пакування їжі на виніс стала сюрпризом», – зауважила керівниця дослідження Кармен Моралес-Каселлес.

Так, понад 14% сміття становлять пластикові кульки, 12% – пластикові пляшки, понад 9% – контейнери та одноразове столове наряддя, близько 9% – обгортки, 6% – пластикові кришки та ковпачки. Також дослідники виявили в океані чимало скляних пляшок та бляшаних банок.

Об’єкти, відображені в інфографіці, становлять три чверті всього океанського сміття, врахованого в дослідженні. Зображення: The Guardian

З пакуванням готових страв можуть змагатися хіба рибальські снасті. Загалом найбільшу концентрацію сміття виявили на дні поблизу берегів, куди його прибивають хвилі. Але пластикові рибальські сітки та шматки волосіні більше зосереджувалися у відкритому океані, де становлять майже половину всього сміття.

У Великій Британії та Євросоюзі вже діє заборона на продаж ватяних паличок, пластикових соломинок та мішалок. Водночас соломинки та розмішувачі для напоїв становлять 2,3% сміття, а вушні палички та палички від льодяників – 0,16%.

Автори дослідження вважають, що їхні результати показують, що чинні обмеження не спрямовані на ті предмети, які складають значнішу частку пластикового сміття.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button