Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Автомобілі заїжджають на смугу громадського транспорту. Кадр із відеорепортажу телеканалу «Україна»

Журналісти телеканалу «Україна» та компанія А+С провели експеримент, на якому транспорті можна швидше доїхати з центру на лівий берег Києва у вечірню годину пік – на велосипеді, громадському транспорті чи автомобілі.

Експеримент відбувся другого червня. О 18:00 з Палацу Спорту в напрямку Дарницької площі виїхали велосипедист, автомобіліст, пасажир автобуса 118 та пасажирка, маршрут якої включав метро і трамвай.

Раніше за всіх доїхав велосипедист. Його час у дорозі склав 37 хвилин. Фактично це час, який витратив би у дорозі автомобіль, якби їхав уночі за нульових затримок.

Другою прибула пасажирка, яка їхала на метро з пересадкою, а потім на трамваї. Вона добиралася 50 хвилин.

Час у дорозі на автомобілі й автобусі виявився приблизно однаковим – 1 година 10 хвилин. Спершу автобус вільно їхав окремою смугою, але поступово на смугу громадського транспорту почали заїжджати автівки.

За словами директора А+С Дмитра Беспалова, вартість однієї години киянина складає приблизно 100 гривень, якщо рахувати з середньої зарплатні. Крім того, до економічних втрат слід додати транспортну втому, яка накопичується приблизно з 46-ї хвилини шляху. Така втома позначається на продуктивності працівника.

Відповідно, під час експерименту автомобіліст витратив у дорозі 125 гривень, не рахуючи пального й техобслуговування.

Подібний експеримент проводили у 2011 році у Львові. Тоді досліджували ранковий пік. Учасники експерименту їхали на різному транспорті з різних точок міста до центру. В усіх випадках велосипедисти доїхали до центру найшвидше.

Зазначимо, що згодом у 2017 році у Львові встигли побудувати трамвайну лінію на Сихів. Нещодавно архітектор і урбаніст Олександр Шутюк провів експеримент, що дізнатися, скільки в середньому складає дорога з кінцевої трамваю до центру. Як виявилося, поїздка стабільно займає 29-30 хвилин.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button