Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фокус-темою десятого Книжкового Арсеналу стала «ОПТИМІСТИСКЕПТИКИ». Вона об’єднує вісім подій під кураторством Ростислава Семківа, серед яких титульна лекція Оксани Забужко «Оптимізм української історії».

«Дуже легко вдатися до карикатурності й зобразити скептиків безсилими інтелектуалами, що бурчать на віртуальних кухнях усіх можливих соцмереж. Або бачити оптимістів гуртом галасливо-бадьорих фізкультурників, що виконують беззмістовні та безглузді вправи. Втім, щоб досягти успіху, можливо, краще поєднати обережність перших з енергією других?», -– зазначають у аносі програми.

«Хмарочос» відібрав події та презентації, що стосуються Києва та розвитку міста загалом.

Панельна дискусія
«Як ми впливаємо на якість повітря і як повітря впливає на нас»

Коли: 23 червня о 18:00 – 18:45

Команда ЛУН Місто зібрала однодумців на дискусію, щоб вирішити скептиками чи оптимістами варто бути щодо якості київського повітря. На ній можна буде дізнатися, що впливає на якість повітря в місті, як це контролювати, а також який вплив забруднення може мати на самопочуття людей. 

Серед спікерів: Анна Денисенко, координаторка проєкту «ЛУН Місто Air», Олександр Возний, начальник управління екології та природних ресурсів КМДА, Марина Ратушна, ГО «Екодія», експертка з питань промислового забруднення та Валерія Палій, президентка Національної психологічної асоціації

Містична гра-мандрівка за книжкою «Химерний Київ» (дитяча сцена)

Коли: 24 червня, 10:30 – 11:15

Книга «Химерний Київ. Легенди, лякачки та цікавинки» Тетяни Стрижевської – це гід таємничими локаціями Києва. Вона розповідає про будинки з чудернацькими деталями, садиби з привидами, місця збору відьом та інші загадкові місця. І хоча це лише вигадки й міські історії, вони можуть стати хорошим приводом прогулятися Києвом та відкрити для себе раніше невідомі його куточки.

Презентація проєкту
«Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури.
Книжка з доповненою реальністю» 

Коли: 25 червня, 16:30 – 17:15

Книга Стефана Таранушенка представляє світлини, описи та креслення п’яти знищених дерев’яних церков XVIII століття: Троїцької, Вознесенської та Миколаївської церков на Чернігівщині, Введенської церкви на Харківщині та Покровської церкви на Полтавщині. До кожної з них у книзі є QR–код, скануючи який можна побачити 3d модель знищених храмів 

Інтерактивна презентація книжки «У міста є я!»
(Дитяча сцена)

Коли: 26 червня, 11:30 – 12:15

Книга Ірини Озимок розповідає для дітей про те, що таке міський бюджет, як працює місцева влада, куди зникає сміття, звідки береться вода, чому безпека важлива і як взяти участь у прийнятті рішень. На інтерактивній презентації відвідувачі зможуть поспілкуватися з авторкою та обговорити ідеї якісних змін у місті. До події також приєднається письменниця Ірена Карпа.

Читайте більше про історію створення книги: «У міста є я»: в Україні видали першу дитячу книжку про урбанізм

Дискусія «Право на місто — право на Київ»

Коли: 26 червня, 12:00 – 12:45

Дискусія в межах фокус-теми «ОПТИМІСТИ СКЕПТИКИ» за участі Софії Олійник, координаторки програми «Сприяння демократії та безпека людини» Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Павла Федоріва, аналітика CEDOS, Світлани Шліпченко, теоретика урбанізму, В’ячеслава Циба, перекладача та публіциста.

Як створити артбук про Kиїв та почуття:
розмова з Сергієм Майдуковим, ілюстратором The New Yorker,
про першу авторську книжку, присвячену Києву. 

Коли: 26 червня, 15:00 – 15:45

«KYIV by Sergiy Maidukov» – візуальна історія про Київ, побудована на ілюстраціях та скетчах Сергія. Артбук став своєрідним зібранням його улюблених київських місць, які він поступово замальовував на своєму iPad. Вони перебувають у діалозі з чорно-білими скетчами, тож весь артбук – про настрій, колірні комбінації і сенсові зв’язки між окремими картинками. 

«Вулиця Тарасівська. Душа латинського кварталу»
від Семена Широчина та Антона Короба

У книзі автори розповідають про кожну садибу, власників та архітекторів будівель на вулиці Тарасівській у Києві. Там будуть представлені проєкти, які ще ніколи не публікувались, та ілюстрації – автори приділили увагу фасадам і деталям, екстер’єру та інтер’єру, кахлю і поручням, дверям і вікнам. Робота досліджує історію кожної ділянки, тобто не тільки наявних будинків, але й тих, що були до них.

«Смерть і життя великих американських міст»
Джейн Джейкобс українською від CANactions School

Джейн Джекобс – одна з основоположниць теорії нового урбанізму. Ця концепція розвиває ідею міського різноманіття, змішаного зонування, інтенсивного життя за межами приватних просторів та міста як спільного простору для життя. Її книга, написана у 1950-х роках, досі залишається однією з найпопулярніших та найцитованіших настільних книг урбаністів та урбаністок по всьому світу.

Як потрапити на Арсенал

Для запобігти поширенню COVID-19 квитки цьогоріч можна буде придбати виключно онлайн. Крім того, фестиваль запровадив вхід по часових слотах: зайти на територію можна буде тільки у період, зазначений на квитку. При цьому час перебування відвідувачів в Мистецькому Арсеналі не обмежений. Вартість повного квитка – 100 гривень.

Для пільгових груп вхід безкоштовний у будь-який час за наявності відповідного посвідчення.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button