Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23509 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Peter Herrmann / Unsplash

Компанія Airbnb виплачує постраждалим мільйонні суми, щоб приховати від уваги громадськості зґвалтування, пограбування та вбивства, які трапляються в орендованих помешканнях. Це стверджує видання Bloomberg, посилаючись на конфіденційні документи та свідчення колишніх співпрацівників компанії.

Airbnb заснували у 2008 році тодішні студенти-дизайнери Браян Ческі та Джо Геббіа як майданчик для каучсерфінгу. Зараз це компанія, що оцінюється у 90 мільярдів доларів, з 5,6 мільйона бронювань, що перевищує кількість номерів у семи найбільших готельних мереж світу разом узятих.

Бізнес-модель Airbnb базується на довірі між людьми, які здають і винаймають житло. Будь-які випадки, що руйнують цю довіру, згубно позначаються на іміджі й бізнесі. Зокрема, це призводить до посилення регулювання з боку органів влади, як, наприклад, у Нью-Йорку, де заборонили здавати житло на термін менш як 30 днів.

Та прикрих випадків не можна уникнути, зважаючи на кількість найрізноманітніших людей, які користуються майданчиком. Так, хоч у компанії запевняють, що безпекові проблеми стаються не більш як в 0,1% випадків оренди, та на тлі 200 мільйонів бронювань на рік це таки відчутна цифра.

Тож Airbnb спрямовує чималі кошти на заспокоєння й задобрювання постраждалих, щоб злочини не доходили до суду й не отримували розголос у медіа. Так, з першою значною безпековою кризою Airbnb зіткнулася в 2011 році, коли власниця квартири у Сан-Франциско виявила, що її гості зруйнували житло: порвали її одяг, попалили речі та проламали двері у коморі, щоб викрасти паспорт, банківську картку, ноутбук і прикраси. Жінка написала про це в соцмережах, а після цього там само повідомила, що керівництво Airbnb попросило її видалити пост. Здійнявся скандал, наслідком якого стала виплата одного мільйона доларів компенсації.

Відтоді в Airbnb з’явився міжнародний кризовий відділ. Серед приблизно 100 працівників були люди з військовим досвідом та досвідом роботи в рятувальних службах. Зокрема у ньому працював Нік Шапіро, колишній заступник директора штабу ЦРУ та радник з безпеки в Адміністрації Барака Обами.

Як зазначає видання, ця команда з питань безпеки доволі секретна, інсайдери називають її «чорною скринькою». Бюджет витрат цієї команди, за даними Bloomberg, становить приблизно 50 мільйонів доларів на рік. Кризові менеджери уповноважені витрачати стільки, скільки знадобиться, аби постраждалі не скаржилися: номери в готелях, авіаперельоти, харчування, медичні витрати й психологічні консультації тощо.

Колишні безпекові агенти Airbnb зауважують, що ця робота дуже стресова, адже трапляються дуже жорстокі випадки. Деякі з них розповідали, як знаходили орендарів у шафі, де вони ховалися від хостів. А часом злочинцями виявляються й самі гості: одного виявили голим у ліжку з семирічною донькою господаря.

«Агентам доводиться винаймати спеціальні бригади для відмивання крові з килимів та латання дірок від куль у стінах, домовлятися з господарями, які виявили розчленовані людські рештки», – пише Bloomberg.

Найбільшою виплатою для компанії стала сума у сім мільйонів доларів, яку кризова команда Airbnb виплатила австралійці, зґвалтованій у Нью-Йорку в 2015 році. Злочин стався під Новий рік, коли 29-річна жінка пішла в винайняту її друзями квартиру. Там на неї чекав чоловік, який теж мав ключі. Яким чином він їх отримав, досі невідомо – адже Airbnb прослідкувала, аби справа не розглядалася в суді, а цей випадок не потрапив у медіа, особливо зі згадкою платформи.

У 2017 році на Airbnb подала в суд Леслі Лапайокер, на яку напав хост у Лос-Анджелесі. Чоловік зачинився з нею в кімнаті та змусив її дивитися, як він мастурбує. Він уникнув відповідальності, а компанія виплатила Лапайокер суму, яка не розголошується, щоб жінка відмовилася від подальших судових розглядів.

Видання зауважує, що те, що Airbnb всіляко сприяє замовчуванню подібних випадків, викривляє уявлення про реальні ризики.

Читайте також: Airbnb змінює свої правила безпеки після стрілянини в Каліфорнії на Геловін

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button