Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23470 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві оновлюють сквер в рамках поточного ремонту вулиці Прорізної. Кияни скаржаться, що комунальники викорчували здорові й доослі кущі та дерева на території зеленої зони. Зокрема, за словами киянки Галини Алавердової, яка опублікувала пост зі скаргою у Facebook, в сквері вирізали бузок, золоту форзицію та декоративні чагарники. Комунальники стверджують, що кущі пересадили, але куди – не кажуть.

Замість каштанів, кленів і лип висадили платани кленолисні. У «Київзеленбуді» пояснили «Хмарочосу», що ці дерева витримують перепади температур, морозну зиму і посушливе літо. Також вони ніби-то витривалі до умов міста: загазованості, запиленості, стійкі до шкідників та хвороб.

Окрім нових дерев замість дорослих рослин, на ділянці поклали рулонний газон площею 2,5 тисячі квадратних метрів, відновили роботу поливо-зрошувальної системи й висадили 200 кущів ялівцю, а також створили клумби зі злакових та багаторічних рослин і яскравих однорічників. Паркові лави та урни також замінять на нові.

Висадка нових декоративних дерев та кущів

Кияни обурюються таким знищенням здорових зелених насаджень, адже сквер на Прорізній був місцем із затінком та поліпшував мікроклімат – завдяки деревам тут була прохолодна тінь у спеку та чисте повітря. Алавердова вказує, що за словами виконавців робіт, дерева та кущі викорчували, щоб сквер проглядався з поліцейських авто.

Рослини, які зрізали комунальники

Керівниця екологічного управління Львівської міськради Олександра Сладкова розповідає, що з 1990-х років високі кущі стали сприйматися багатьма як джерело небезпеки і більшість з них видаляють. В українських містах на вулицях збереглося зовсім небагато екземплярів великих жасминів, бузків, форзицій, керій, деренів, тощо. Крім того, зараз видатки на утримання об’єктів благоустрою скорочуються, а людей, які вміють добре доглядати високорослі зрілі кущі, меншає.

Щоб досягти більш естетичної і компактної форми наявних кущів потрібно якісно обрізати і доглядати їх. Через бажання швидкого результату, комунальники часто надають перевагу більш яскравим і низькорослим формам. Також поширеною є тенденція відповідати пересічним уявленням про ландшафтний дизайн. Проте, на думку Сладкової, пересічне уявлення відкидає природність і прагне максимальної декоративності.

Фото: Галина Алавердова

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button