Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook/bikenow

КМДА та всі оператори послуг прокату електросамокатів міста підписали меморандум про співпрацю, який регулює їх безпечне використання в місті.

Документ підписали всі сім компаній, що надають послуги прокату електросамокатів у місті: Bolt, Scroll, BikeNow, Kiwi, Zelectra, VZHOOH та Jet. Меморандум набуває чинності з 24 червня 2021 року.

Згідно з меморандумом, оператори беруть на себе зобов’язання:

  • знизити швидкість електросамокатів до 20 кілометрів на годину, а в окремих пішохідних зонах (парках, сквери, пішохідні вулиці) – до 14 кілометрів на годину;
  • облаштувати стоянки для самокатів із розміткою у визначених місцях. Так, 1025 точок будуть у всіх районах Києва на чітко затверджених паркомісцях на п’ять і десять самокатів;
  • запровадити зони, де буде заборонено залишати самокати. Зокрема – історичний центр, зони навколо дипломатичних установ, окремих державних органів, правоохоронних органів, а також суб’єктів, які ведуть свою діяльність у галузі нацбезпеки і оборони;

 

  • запровадити спеціальний перелік зон, де програмним методом забороняється пересування самокатів. На під’їзді до цих зон самокат буде вимикатися. Зокрема це – Пейзажна алея, пішохідна частина вулиці Сагайдачного, деякі релігійні та чутливі зони, наприклад, кладовища, а також частина зон навколо органів державної влади;
  • слідкувати за технічною справністю самокатів;
  • щоденно дезінфікувати самокати до завершення карантину;
  • безкоштовно розповсюджувати елементи захисту (браслети, відзеркалювачі);
  • забезпечувати користувачів страховкою на суму від 100 тисяч гривень;
  • установити спеціальний ідентифікаційний номер на кожний самокат у форматі літери і трьох цифр;
  • проводити навчання щодо правил користування самокатами та інформувати про правила безпеки у додатку.

У свою чергу міська держадміністрація зобов’язується вжити заходів щодо швидкого розвитку велоінфраструктури, зокрема – збільшення кількості велодоріжок та велосмуг.

За останній рік у місті стрімко збільшується кількість сервісів з прокату легкого персонального транспорту. Зараз вулицями міста їздить майже чотири тисячі прокатних електросамокатів, і до кінця року очікується до семи.

ЛПТ зараз перебуває поза правовим полем. Як поліція, так і суд мають складнощі з тим, як кваліфікувати користувачів такого транспорту – вони і не пішоходи, і не автомобілісти. У більшості країн, які регулюють ЛПТ, існує обмеження руху до 20-25 кілометрів на годину та діє заборона на рух тротуаром. Там, де рух тротуаром дозволено, швидкість має бути близькою до швидкості пішоходів і складати 5-8 кілометрів на годину.

Читайте також: Конфлікти між пішоходами та користувачами самокатів й велосипедів частішають. Що тут можна зробити?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button