Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23643 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/chesno.kyiv

На історичному будинку №18 на Андріївському узвозі остаточно провалився дах. Це означає, що з кожними опадами вода руйнуватиме будівлю зсередини, повідомляє Чесно.

Двоповерховий будинок було зведено у 1891 році за проєктом архітектора Андрія Крауса у стилі історизму, а власником була родина ювеліра Йосифа Ребенка. Досі збереглися оригінальні двері центрального входу, декоровані портиками з накладними неоренесансними деталями. Над дверима також зберігся оригінальний номерний знак.

Фото: facebook.com/chesno.kyiv

За радянських часів тут розміщувались майстерні художників, яких виселили на початку 2000-х. У 2004 році Подільська РДА передала будинок в оренду ТОВ «Авіантбуд». Крім фасадного будинку фірма також скупила інші будівлі комплексу: №18А, 18Б, 18В, 18Д. За умовами охоронного договору фірма мала розробити й погодити проєкт реставрації та провести роботи упродовж 2009 року.

Фото: facebook.com/chesno.kyiv

Схеми знайшли рішення Київради 2010 року за мерства Леоніда Черновецького, в якому йшлося про продаж будинку «для будівництва, експлуатації та обслуговування житлових апартаментів з офісним центром, закладами торгівлі, громадського харчування та підземним паркінгом».

При цьому з 2011 року будинок значиться пам’яткою архітектури і містобудування.

Міські інспектори дійшли висновку, що будинок перебуває в незадовільному стані. Його рекомендували обгородити парканом і повернути в комунальну власність.

Будинок на Андріївському узвозі, 18 у 2015 році, зображення з Google Maps

Подільська прокуратура виявила, що відчуження будинку було проведено незаконно. Прокуратура звернулася до суду з вимогою визнати право власності на будинок недійсним. Однак у 2012 році Господарський суд відмовив.

Зараз поряд з будівлею розташовано Театр на Подолі, а з іншого боку з ним межує ділянка 14-16, де компанія «Маркон» намагається збудувати готель. Трохи далі – ще один історичний будинок 10А, де вже розібрали дах і частину конструкцій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button