Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шведський парламент оголосив вотум недовіри прем’єр-міністру Стефану Левену, повідомляє BBC. Вотум недовіри ініціювали Ліва партія і праві Шведські демократи. Приводом стала пропозиція реформувати житлову сферу в країні, зокрема ввести ринкові ціни на оренду нерухомості в нових будинках.

Щоб оголосити прем’єру недовіру, необхідно здобути підтримку 175 депутатів зі 349 у парламенті. Вотум недовіри підтримав 181 депутат, 51 – утримався. Недовіра може означати або оголошення дострокових виборів, або тільки відставку прем’єра. Стефан Левен став першим в історії Швеції прем’єр-міністром, якого усунули від посади таким чином. Він очолює найстарішу «Соціал-демократичну партію Швеції».

У Швеції гостро стоїть питання оренди житла, пише The Local Sweden. Без особливих проблем житло можна зняти лише втридорога на умовах суборенди. «Контракт першої руки» (контрольовані державою ціни) навпаки підписати нелегко, хоча контрольована ціна на житло є невисокою і дозволяє мешканцям таких квартир не боятись втратити дах над головою. В якості орендодавця часто виступають муніципалітети. Терміни очікування в муніципальній житловій черзі можуть сягати 20 років. Уряд Левена вирішив вплинути на цю ситуацію, запровадивши ринкові ціни на оренду нерухомості в нових будинках.

Населення Швеції на сьогодні сягає 10 мільйонів осіб, з них три мільйони орендують житло. На думку прихильників нововведення, скасування обмеження ціни на оренду квартир в новобудовах призведе до збільшення кількості житла та скорочення черг. Проте його критики побоюються, що це перший крок до введення ринкової орендної плати для всіх квартир і в результаті призведе до її підвищення, що погіршить якість життя громадян, які не мають власного житла.

Раніше ми писали, що спробу заборонити підвищувати плату за оренду житла зробили в Берліні. Закон стосувався 1,5 мільйона квартир. Але пізніше цю норму скасував суд.

Читайте також: Заморожені ціни, права орендарів та соціальне житло: як влаштований ринок оренди в Берліні

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button