Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Центр охолодження у Портленді, Орегон. Фото: oregonlive.com

У західній Канаді та на півночі США встановилася аномальна спека, через яку вже загинули кількасот людей. Так, лише у Ванкувері протягом тижня зареєстрували 130 смертей внаслідок теплових ударів, повідомляє BBC.

У місті Літтон 20 червня стовпчик термометра сягнув рекордної позначки 49,6 градуса за Цельсієм. Попередній рекорд на території Канади, країни з зазвичай суворими зимами, фіксували у 1937 році у степовій провінції Саскачеван.

«Я працюю в поліції вже 15 років і ніколи ще не мав справи з такою кількістю раптових смертей за такий короткий проміжок часу», – зазначає Стів Едісон, поліцейський із Літтона. За його словами, люди приїздять відвідати своїх літніх родичів і знаходять їх мертвими.

Канадці ширять у соцмережах цей мем. Зображення: twitter.com/jeffriesradio

Рівень раптових смертей у канадській провінції Британська Колумбія протягом п’яти днів сягнув 486, що приблизно втричі більше, ніж зазвичай у цей період року.

У зв’язку з надзвичайною ситуацією в провінції закрилися школи та дитсадки. Жителі намагаються не виходити зі своїх домівок без крайньої потреби, але в Канаді будівлі рідко оснащені кондиціонерами, адже зазвичай влітку температура повітря не перевищує 30 градусів.

Жительці Ванкувера вдалося спекти печиво на капоті машини

Щодо США, то у Портленді температура 27 червня підіймалася до 47 градусів, а в Сіетлі 29 червня – до 48 градусів. У штаті Орегон оголошено режим надзвичайної ситуації, повідомляє Reuters.

В Орегоні нарахували 63 смерті, пов’язані зі гіпертермією. Для порівняння, за 2017–2019 роки у штаті було зареєстровано 12 смертей від перегрівання.

У містах відчиняються так звані центри охолодження – порожні приміщення з кондиціонерами, де люди можуть просто посидіти або полежати на тонких матрацах.

Центр охолодження у Портленді, Орегон. Фото: oregonlive.com

Метеорологи пояснюють ситуацію утворенням теплового купола над регіоном – зони високого тиску, яка утримує тепло. Тепловий купол такої інтенсивності є безпрецедентним – статистично його можна спостерігати раз на кілька тисяч років, повідомляє The Washington Post.

Однак метеорологи вважають, що через кліматичні зміни такі кризи можуть ставати частішими. У Кліматичному центрі Орегона зауважують, що тепер прогнози на майбутнє вже не можуть спиратися на спостереження минулих років.

Найбільше від змін клімату потерпають соціально незахищені люди. На фото чоловік роздає воду на вулицях Ванкувера. Автор: Joshua Berson / The Tyee

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо вшанував загиблих від спеки хвилиною мовчання та висловив занепокоєння, що це не остання теплова хвиля. «Ми щоразу частіше бачимо екстремальні погодні явища такого роду», – зазначив він.

Президент США Джо Байден заявив, що зміни клімату призводять до небезпечного поєднання екстремальної спеки та тривалих посух, та занепокоївся тим, що країни не підготовлена до можливого масштабу лісових пожеж.

Нагадаємо, в містах озеленення є одним із ефективним засобів боротьби з перегріванням. Днями у Львові та польському Чеховіце-Дзедзіце виміряли температуру в різних частинах вулиць і майданчиків, щоб проілюструвати важливість дерев у спеку.

Читайте також: +50 за Цельсієм. Чому в міста приходить аномальна спека — і як її подолати?  

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button