Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: MF Evelyn/unsplash.com

Перетворення сільськогосподарських земель на лісові масиви збільшить кількість літніх дощів приблизно на 7,6%, повідомляє BBC. Водночас опади зможуть частково компенсувати підвищення рівня посушливості, очікуваного зі зміною клімату.

Висновки вчених частково засновані на спостереженнях за наявними лісами. Водночас основні причини досі не зовсім зрозумілі. Науковці припускають, що збільшення кількості опадів пов’язане з тим, як ліси взаємодіють з хмарним повітрям.

Дослідники використали статистичну модель, засновану на спостереженнях. У такий спосіб вони дізнались як зміни лісового покриву вплинуть на кількість опадів на континенті. Також з’ясувалось, що якби лісовий масив збільшився на 20% рівномірно по всій Європі, то це збільшило б кількість місцевих опадів, особливо взимку.

За словами Ронні Маєра, фахівця зі Швейцарської вищої технічної школи, найбільш небезпечним сигналом зміни клімату є зменшення кількості літніх опадів у південних частинах Європи, таких як Середземномор’я.

«Згідно з нашим дослідженням, висадка лісів призведе до збільшення кількості опадів. Так, це, ймовірно, буде дуже корисно з точки зору адаптації до несприятливих наслідків зміни клімату», – зазначив він.

Крім того, збільшення кількості опадів може мати потенційно негативні наслідки за рахунок збільшення кількості опадів, на які вже вплинула зміна клімату.

При цьому дослідникам невідомі причини цього локального та віддаленого впливу на кількість опадів. Вони вказують на те, що хмарне повітря, яке викликає дощ, має тенденцію довше залишатися над лісовими масивами. Зокрема, ліси викликають велику турбулентність на кордоні розділу суші й атмосфери, а також більше впливають на атмосферу, ніж сільськогосподарські угіддя. Це, ймовірно, є основною причиною того, що більше опадів випадає в регіонах із великою кількістю лісів. Тому, приходять до висновку вчені, насадження дерев – не найшвидший розвʼязок проблеми зміни клімату.

Раніше ми писали, що конопля здатна поглинати вуглець з атмосфери вдвічі ефективніше, ніж ліси. До такого висновку прийшли в Інноваційному центрі природних матеріалів Кембриджського університету.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button