Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23275 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash.com

В Ісландії перевірили ефективність чотириденного робочого тижня. В експерименті взяли участь три тисячі осіб або 1% всієї робочої сили країни. У спільному звіті Асоціації за стійкість і демократію Ісландії та британського центру Autonomy заявили про позитивні результати експерименту.

Дослідження проходило з 2015 по 2019 роки – це найдовше випробування укороченою робочого тижня. У ньому взяли участь держслужбовці країни з різних сфер – від вчителів до лікарів.

Випробування проходили у два етапи: у першому взяли участь 2,5 тисячі жителів країни, а в другому – 440. Працівників тимчасово перевели з 40-годинного робочого тижня на 35 або 36-годинний без зниження заробітної плати. Водночас не всі учасники працювали за традиційним графіком з дев’ятої ранку до п’яти вечора, а деякі працювали в нічні зміни.

У звіті йдеться, що результатом стала або така ж продуктивність, або підвищення ефективності праці. У ході експерименту відзначилось зниження стресу та вигорання, поліпшення самопочуття, а також налагодження балансу роботи і відпочинку. Його учасники також визнали випробування «великим успіхом».

При чому люди по-різному адаптувалися до зменшення робочих годин. Наприклад, деякі співробітники починали делегувати та пріоритезувати завдання більш ефективно, переходили на сфокусовані зустрічі, а замість деяких зборів обговорювали все електронною поштою.

Успіх експерименту дозволив профспілкам домогтися постійного скорочення робочих годин для працівників з 2019 року. На момент виходу дослідження 86% робочої сили країни або вже працюють менше годин, або мають право на їх скорочення.

Раніше в Іспанії почали розробляти пілотний проєкт щодо переведення підприємств на чотириденний робочий тиждень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button