Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Усі фото: Adam Mørk

У данському Лемвігу збудували міжнародний кліматичний центр Klimatorium. У його дерев’яному фасаді є ніша, що слугує лавою, повідомляє Dezeen.

Проєкт розробила данська архітектурна фірма 3XN та SLA, бюро Стіга Леннарта Андерссона, що спеціалізується на ландшафтній архітектурі.

Будівля Кліматоріуму розташована у гавані, її екстер’єр відсилає до кораблебудівельної історії портового міста. Зокрема, обриси хвилі повторюють форми традиційних лемвізьких рибальських човнів.

Завдяки дерев’яній ніші фасад не лише привертає увагу, але й активно комунікує з мешканцями, які можуть використовувати цей елемент як місце для відпочинку та спілкування.

Темні дерев’яні панелі, якими облицьовано другий рівень будівлі, ефектно контрастують зі світлою хвилеподібною нішею. Загалом у будівництві використали дерево, сталь і бетон. Ці панелі також захищають приміщення від прямих сонячних променів. До речі, подібний прийом використали Dmytro Aranchii Architects у проєкті заправки на київських Позняках.

Перший поверх має панорамне заскління, що дозволяє відвідувачам милуватися морем і гаванню. Кліматичний центр зробили двоповерховим, щоб його висотність відповідала висоті інших споруд навколо.

У Кліматоріумі розташовано офіси та спільні простори для працівників центру, а також кафе та виставкові зали, доступні для відвідувачів.

Порт Лемвіга нещодавно адаптували до очікуваного підняття рівня Північного моря і проєкт Кліматоріума також враховує ці ризики. Однак замість того, щоб відгородитися від стихії бар’єрами, тут облаштували пірси для доступу до води.

Перед будівлею ландшафтні архітектори спроєктували «кліматичний коридор» зі своїм комфортним мікрокліматом. Цей простір наочно демонструє концепції міського простору, промоцією яких і займається кліматичний центр.

Читайте також: На півночі Норвегії збудують музей-центр споглядання за китами

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button