Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Один із варіантів фасаду будівлі. Візуалізація: KAN Development

Засновник компанії KAN Development Ігор Ніконов став учасником проєкту з освоєння ділянки на місці садиби ХІХ століття на вулиці Грушевського 4Б, що біля Європейської площі. Про це повідомляє КиевВласть.

Наприкінці червня Київрада ухвалила три рішення, за якими фірма «Грааль» продовжить орендувати цю ділянку, а також сусідні за адресами Хрещатик 5 і 5В.

Будівля на Грушевського 4Б

«Грааль», яку пов’язують з братами Табачниками, отримала ділянку за мера Олександра Омельченка. Забудовник презентував проєкт, за яким на місці старої забудови мав з’явитися хмарочос заввишки 160 метрів. З того часу історичну будівлю – флігель у садибі швейцарських підданих Бондарурер, зведений у 1878-1883 роках – було доведено до аварійного стану, у ній кілька разів траплялися пожежі.

Будівля на Грушевського 4Б

Ніконов заявляє, що брат Дмитра Табачника, ексміністра в уряді Януковича, давно вийшов із проєкту, продавши долю іншому підприємцю, який, своєю чергою, продав її Ніконову. Засновник KAN відмовився розкривати ім’я цього підприємця.

Він також запевняє, що про будівництво хмарочоса не йдеться – мовляв, із «Граалем» дійшли компромісу та скоригували проєкт.

«Ми будуватимемо будівлю у межах чинного законодавства: згідно з останнім рішенням Міністерства культури, у цьому місці можна реалізувати проєкти у межах висоти історичної забудови», – заявляє Ніконов.

Один із варіантів фасаду будівлі. Візуалізація: KAN Development

За його словами, в одному з варіантів концепції, яка наразі розробляється, перший поверх відведено під комерцію – ресторани, магазини, кафе та сад. На вищих поверхах розташують готель з атріумами у подвір’ї та терасою на даху. «Створюючи цю локацію, я надихався будівлями на Максиміліанштрасе у Мюнхені – схоже планування, такий само вид на внутрішній сад, такі ж атріуми», – зазначає девелопер.

Один із варіантів фасаду будівлі. Візуалізація: KAN Development

Також планується збудувати підземний паркінг під Європейською площею. До його спорудження, мовляв, вже готові приступати. Готельний комплекс планують звести протягом трьох років.

Читайте також: Під Європейською площею побудують паркінг. Чому це не допоможе боротися з заторами?

Один із варіантів фасаду будівлі. Вид з боку нещодавно проданого готелю «Дніпро», де відкриється казино. Візуалізація: KAN Development

За словами Ніконова, інвесторів у проєкту троє – він сам, ізраїльський бізнесмен Офер Керцнер та Марк Гінзбург, бізнесмен і нащадок відомого архітектора.

Гінзбург і Ніконов

Гінзбург та Ніконов називають супротивників забудови «псевдоактивістами» та «здирниками» й запевняють, що будівля на Грушевського, 4Б не є пам’яткою архітектури. Насправді саме фірма «Грааль» у 2015 році через суд домоглася скасування наказу про внесення будинку до державного реєстру архітектурних пам’яток.

Водночас інвестори визнають, що у 2017 році Мінкульт розширив межі буферної зони об’єкту ЮНЕСКО Софія Київська, включивши й будівлю на Грушевського. Гінзбург впевнений, що «комусь із діячів культури було вигідно» порушити інвестиційний клімат. Крім того, юристи компанії «Грааль» переконані, що ЮНЕСКО не може забороняти та погоджувати забудовні проєкти.

Доки будинок на Грушевського 4Б руйнувався, його подвір’я, яке краєзнавець Антон Короб називає одним із найзатишніших у Києві, стало місцем зустрічей художників і музикантів. Певний час у будівлі розміщувався сквот. Активісти планували відремонтувати приміщення й облаштувати художні майстерні та галереї.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button