Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Großen Tiergartens

У Берліні пропонують присвоїти статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО монументальним житловим будинкам на Карл-Маркс-алеї та модерністським висоткам Ганзейського кварталу. Про це пише DW.

У 1950-х роках у східній частині Берліна виник широкий проспект, названий спочатку на честь Сталіна, але вже в 1960-х перейменований в Карл-Маркс-алею. Ансамбль житлових багатоповерхових будинків, який тягнеться на два кілометри, поєднує соціалістичний неокласицизм і традиції прусської архітектури.

Фото: Marek Śliwecki

У той же час у західній частині міста влада доручила архітекторам створити серед руїн новий житловий район, дизайн якого був орієнтований на майбутнє. Це історичний квартал міста. Під час Другої Світової війни був повністю зруйнований. До його відновлення були залучені архітектори Арне Якобсен, Вальтер Гропіус, Макс Таут, Альвар Аалто, Оскар Німейєр та Ле Корбузье.

Фото: Walter Gropius

Обидва архітектурні ансмаблі можуть поповнити список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Німеччині. Міський сенат Берліна вже відправив відповідний запит до міжнародної організації.

У 2008 році в список ЮНЕСКО вже були включені Берлінські квартали епохи модернізму – шість житлових комплексів 1913-1934 років. Більшість з них відноситься до часів Веймарської республіки і є втіленням ідей Баухаусу.

У Німеччині зараз налічується 46 об’єктів, включених в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button