Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23460 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Візуалізація реконструкції заводу Ріхерта у концепції студії Shovk

Співзасновник студії Shovk Антон Вергун вважає, що у проєкті реконструкції заводу Ріхерта на вулиці Кирилівській на Подолі компанія А Development використала ідеї концепції, розробленої студією в 2019 році.

«Хмарочос» писав про концепцію Shovk. Вона здобула премію Ukrainian Urban Awards 2019 як найкращий нереалізований проєкт реконструкції історичної будівлі.

У червні цього року А Development презентувала проєкт реконструкції заводу Ріхерта, розроблений «Творчою архітектурною майстернею Андрія Пашенька». Над реставрацією заводу працюватиме архітектор Юрій Лосицький. Зовнішній вигляд будівлі буде максимально збережено, в той час як її функція зміниться: колишній пивзавод розміщуватиме магазини, заклади харчування, фітнес-центр і офіси.

Разом із відновленням заводу Ріхерта планується житлова забудова з відкритим громадським простором.

Візуалізація реконструкції заводу Ріхерта у проєкті «Творчої архітектурної майстерні Андрія Пашенька»

Студія Shovk розповіла у коментарі «Хмарочосу», що два роки тому їм не вдалося зв’язатися з власниками заводу Ріхерта. Однак вважають, що концепція не могла лишитися непоміченою, бо її активно освітлювали ЗМІ.

У проєкті A Development/Пашенько бачать такі збіги з концепцією студії Shovk:

  • розглядати завод Ріхерта як частину багатофункціонального комплексу в контексті майбутньої житлової забудови сусідніх ділянок, а не як ізольований об’єкт. Перетворення його на культурний, громадський, рекреаційний центр тяжіння для прилеглих територій;
  • влаштування громадського простору навколо труби, із паровим фонтаном навколо неї. Вздовж площі планувалося розмістити заклади громадського харчування з літніми майданчиками.

Водночас Shovk зауважує, що їхній проєкт передбачає також розміщення галереї, бібліотеки, майстерень та гуртків – тобто культурної складової. Така функція відсутня у проєкті A Development/Пашенько.

Порівняльна таблиця, складена студією Shovk

«Ми не збираємось якось перешкоджати девелоперу з реалізацією проєкту та висувати будь-які майнові претензії. Ми маємо спільну мету – дати нове життя будівлі пивзавода Ріхерта та вберегти її від руйнування. Збереження нашої культурної спадщини – це справа, яка потребує гуртування, а не ворожнечі», – наголошують у студії Shovk.

«Але просимо в майбутньому вказувати Команду Shovk (Руслан Литвиненко, Андрій Лесьо, Антон Вергун) спільно з урбанпленерками та ландшафтними архітекторками Інною Добровольською та Анною Васильєвою як авторів концепції ревіталізації Завода Ріхерта в Києві», – додають архітектори.

Компанія A Development також прокоментувала «Хмарочосу» ситуацію. У компанії наголошують, що роботі над власне архітектурною концепцію передують роки дослідження ділянки, оцінки економічних показників і потенційних функцій та формування приблизного концепту.

І запевняють, що дізналися про існування проєкту студії Shovk з заяви Антона Вергуна.

«Якщо вдумливо проаналізувати концепцію студії Shovk, розроблену у 2019 році, стане зрозуміло, що вона не враховує не тільки проєкт житлової забудови, який було затверджено ще в 2016 році, а й інші суттєві обмеження даної ділянки. Тобто стосовно будівлі Ріхерта: наразі ми працюємо із значно меншим обсягом, який можливо розвинути в повноцінний об’єкт», – стверджує Тетяна Лисюк, архітектор проєктів «А Девелопмент».

Лисюк додала, що реалізовувати проєкт комплексної забудови, який включає реконструкцію заводу Ріхерта, будуть протягом п’яти-шести років.

Обидві сторони повідомили «Хмарочосу», що наразі не спілкувалися з питання авторських прав між собою напряму.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button