Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Проєкт Такеноске Сакакури. Фото: tokyotoilet.jp

У столиці Японії зараз триває «туалетний проєкт», який передбачає будівництво 17 громадських вбиралень за проєктами відомих архітекторів, серед яких – лауреати Прітцеківської премії Сігеру Бан, Фуміхіко Макі, Тадао Андо і Тойоо Іто. Вже побудували дев’ять таких вбиралень.

Проєкт запустила некомерційна організація Nippon Foundation до літніх Олімпійських ігор у Токіо. Вбиральні розташовано у центральному районі Сібуя, який є осередком моди та нічного життя, а тутешній парк Йойогі також є однією з головних локацій Олімпіади.

1. Японський архітектор Кенго Кума назвав свій проєкт «Прогулянка лісом». Він вирішив реконструювати туалет у парку Набесіма Сьото, розділивши на п’ять окремих кабінок, зокрема й одну для дітей. Оздоблені кедровими дошками вбиральні виглядають як продовження парку.

2-3. Про два незвичайні прозорі туалети, спроєктовані Сігеру Баном, торік писали чимало медіа. Коли кабінка зайнята, скло стає матовим. Ця вбиральня збудована у парку Йойогі.

4. У кварталі Харадзюку збудували вбиральню у формі приміського будиночка за проєктом фешн-дизайнера NIGO. Автор вирішив зіграти на контрасті з навколишніми футуристичними хмарочосами.

5. Такеноске Сакакура створив унісекс-туалети, які вночі світяться як ліхтарі. М’яке світіння робить нічний парк привітнішим і безпечнішим місцем. Зсередини крізь матоване скло просвічуються обриси дерев, висаджених навколо.

6. Проєкт Тадао Андо розташовано в парку Дзінгу-дорі поряд зі станцією Сібуя. Кругла у плані споруда оздоблена металевою решіткою.

7. В парку Ебісу збудували бетонний лабіринт, спроєктований студією Wonderwall. Ця конструкція відсилає до архітектури неолітичного періоду Дзьомон. Прадавні жителі Японських островів робили туалети – кавая – з землі та дерева. За них відповідали окрема категорія камі – боги туалету.

8. Нью-йоркський дизайнер японського походження Тао Намура спроєктував яскраво-червоний туалет, надихаючись орігата, технікою загортання подарунків.

9. Проєкт Фуміхіко Макі поєднує білі стіни та матоване скло. Павільйон спроєктовано таким чином, що тут також можна присісти й перепочити.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button