Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ракета Джефа Безоса. Фото: NASA

Упродовж останнього місяця ледь не весь світ спостерігає за новими «космічними перегонами» мільярдерів. 20 липня Джефф Безос, засновник Amazon, здійснив одинадцятихвилинний туристичний політ у космос на ракетному кораблі New Shepard, який збудувала його компанія Blue Origin. Дату обрали не випадково – в цей день 1969 року американські астронавти Ніл Армстронг і Едвін Олдрін висадилися на Місяці. Корабель назвали в честь астронавта Алана Шепарда, що здійснив перший суборбітальний політ у травні 1961 року. 

Річард Бренсон, англійський підприємець і засновник корпорації Virgin Group, здійснив туристичний політ у космос на дев’ять днів раніше 11 липня корабель VSS Unity піднявся на висоту 80 кілометрів над землею 11 липня. Напередодні вильоту Бренсона компанія засновника Amazon заявила, що не вважатиме цей політ космічним. Адже корабель підніметься лише на 80 км над землею і не подолає лінію Кармана – умовну межу між атмосферою Землі і космосом на висоті 100 км над рівнем моря. «Ніякого чоловічого шовінізму тут звісно немає», – іронізують журналісти з приводу всієї ситуації. 

За версією агентства Bloomberg Джефф Безос є найбагатшою людиною світу у 2018-2021 роках. Ілону Маску, генеральному директору SpaceX, упродовж 2021 року вдалося два рази обігнати Безоса в цьому рейтингу. Капітал Річарда Бренсона дещо менший і становить близько шести мільярдів доларів.  

Сьогодні польоти в космос, які в часи Холодної війни між США та СРСР були способом довести свою безперечну перевагу над усім світом, перетворилися на змагання мільярдерів. 

«Демократизація космосу»

І Джефф Безос, і Річард Бренсон заявляють, що прагнуть нарешті «демократизувати космос» – як цього й хотіли розробники космічних програм ще в 70-х роках. 

«Моя місія полягає в тому, щоб перетворити мрію про космічні подорожі в реальність – для моїх онуків, для ваших онуків, для всіх», – заявив Річард Бренсон у своєму Twitter.

Літальний апарат Річарда Бренсона. Фото: NASA

Наразі доступ до космосу є доступний лише заможним. Близько 600 людей із 58 країн вже заплатили до 250 тисяч доларів за місце на космічному кораблі Unity від Virgin Galactic. Регулярні пасажирські перевезення планують розпочати в 2022 році після завершення ще двох тестових рейсів. У вартість квитка включено навчання, політ і скафандр. 

Компанія Blue Origin ще не розкривала комерційні ціни на рейси в кораблі New Shepard. Проте відомо, що за політ Олівера Дамена,18-річного випускника школи, його батько, засновник нідерландської інвестиційної фірми, заплатив 28 мільйонів доларів. Разом із Безосом на кораблі був також його брат Марк і 82-річна авіаторка Воллі Фанк. Остання була в команді жінок-астронавток Mercury 13, які через сексистську політику NASA так і нікуди не полетіли. 

Навіть тут можна помітити суперництво – у кораблі разом із Річардом Бренсоном були лише п’ять членів його команди, тоді як із Джеффом Безосом летіли наймолодша і найстарша людина за всю історію підкорення космосу. 

Після польоту екс-керівник Amazon подякував працівникам та клієнтам корпорації за їхній внесок у цю подорож. «Ви, хлопці, заплатили за все це», – сказав мільярдер. Фраза миттєво розлетілася шпальтами газет і журналів. 

Справа в тому, що Amazon здавна критикували за незадовільні умови праці робітників. Нещодавно компанія визнала, що її працівники через перенавантаження змушені ходити в туалет у пляшки. Люди також працюють понаднормово – часто по 14 годин на день. При цьому Джеффу Безосу за час пандемії вдалося збільшити свій капітал на 70 мільярдів доларів, адже під час локдауну всі замовляли їжу та предмети побуту онлайн. 

Критики неодноразово заявляли, що гроші, які Бренсон і Безос використовують на побудову ракет, можна спрямувати на боротьбу з кліматичною кризою, бідністю, нерівністю або будь-якою іншою нагальною проблемою, що стоїть перед людством.

«Він [Безос – ред.] та його колеги-мільярдери, одержимі космосом, точно такі самі, як багатії на борту “Титаніка”, які відтіснили інших, щоб стрибнути у рятувальні човни», – пише Гальмітон Нолан у колонці видання The Guardian.

Надміру антропоморфний корабель Безоса

Обидва польоти транслювали наживо. Багато людей, які спостерігали за кораблем Blue Origin, звернули увагу на його форму, яку журналісти коректно називали «цікавою» чи напрочуд «антропоморфною». Подібність корабля до чоловічого статевого органа спровокувала багато жартів в мережі. «Ні, ви не єдині, хто це побачив», – зазначають журналісти, цитуючи добірку порівнянь із Twitter.

«Джефф Безос ніколи не дає належної компенсації своїм працівникам, але його ракета, схоже, намагається компенсувати щось інше», – іронізували в соцмережах. 

Не обійшлося і без мемів про злий жарт розробників, які навмисне надали кораблю анатомічну форму. Після цього деякі видання випустили матеріали з поясненнями експертів фізичних переваг такого судна.

Глядачі також одразу провели аналогію між запуском у прямому ефірі та другою частиною фільму «Остін Паверз» – моментом, коли лиходій Доктор Зло тікає з землі на космічному кораблі в формі пеніса. 

За сюжетом шпигунської комедії 1999 року Доктор Зло викрадає ядерну зброю і оголошує ООН, що взяв світ в заручники. Провівши тридцять років життя в кріоконсервації, він не знає про інфляцію і спочатку оголошує надто малу суму викупу в один мільйон доларів. А тоді змінює її на нереальні на той час сто мільярдів. 

Реакція на космічний туризм була такою сильною, що в мережі навіть з’явилася петиція з вимогою «не дозволяти Джеффу Безосу повертатися на Землю». Наразі звернення вже підписали ледь не 190 людей. «Мільярдери не повинні існувати … ні на землі, ні в космосі, але якщо вони обирають останнє, вони мають там залишитися», – заявляють автори. 

У той час як одні критикують космічний туризм як розвагу для сміливців-мільярдерів, інші наголошують, що залучення приватного сектору в космічні подорожі прискорило технологічний прогрес, заощадило гроші НАСА і може мати довгостроковий потенціал. Побачимо, до чого призведе інтенсивна поява людини поза межами земної атмосфери – нових можливостей чи чергового вичерпування природних ресурсів?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button