Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23408 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


У Києві на Прорізній, 8а в Шевченківському районі реконструюють нежитлову будівлю, раніше офіс «Київметробуду», побудовану на початку XX століття. Після відновлення у 1953 році будова повністю змінила зовнішній вигляд.

Замовником реконструкції є ПраТ «Дніпробудмашина», виконавцем робіт – ТОВ «Будгенсервіс». На інформаційному щиті вказано, що компанія отримала контрольну картку на порушення благоустрою. Також там написано, що будинок не перебуває на обліку як пам’ятка або щойно виявлений об’єкт культурної спадщини.

Зараз у будинку на Прорізній, 8 замінюють вікна, на Прорізній, 8а добудовують четвертий мансардний поверх.

Дослідник історії архітектури Києва Семен Широчин зазначає, що будівля знаходиться в буферній зоні вулиці Хрещатик. Це частина ансамблю Хрещатика, мало не єдина будівля, де є арка через вулицю і збережені скульптури на фасадах.

Зараз ця будівля є об’єктом судової справи. «Київметробуд» через суд вимагає повернути їй нерухомість, яка належить іншій компанії. Зокрема, компанія хоче скасувати продаж будівлі на аукціоні і іпотечний договір з банком «Хрещатик» 2012 року. Тоді «Київметробуд» узяв кредит під заставу будівлі, але не повернув борг. Тому у 2016 адмінбудинок на 7500 квадратних метрів перейшов до банку.

У 2016 році банк «Хрещатик» збанкрутував. Його активи продавали на відкритому аукціоні через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. У серпні 2019 року через майданчик ProZorro.Продажі 29 ПраТ «Діпробудмашина» купила будинок за понад 425 мільйонів гривень (тоді близько 20 мільйонів доларів). За даними «Ліга. Закон», компанія входить в п’ятірку найбільших інвесторів майна Фонду гарантування вкладів.

У 1907-1909 роках тут спорудили міський ломбард у стилі раціонального модерну. Операційні приміщення і комори спроєктував архітектор Василь Осьмак. Будівля значно постраждала у вересні 1941 року. У 1949 році її почали відновлювати за проєктом Ігоря Масленкова. Коробку вигорілої зсередини споруди оздобили новим фасадом у стилі сталінського неокласицизму.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button