Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23469 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ліхтар у Маріїнському парку. Фото: ГО «Київські ліхтарі»

Міська робоча група Громадського бюджету відмовила двом проєктам із реставрації ліхтарів у Маріїнському парку та на Хрещатику, повідомляють автори проєктів.

Цьогоріч ГО «Київські ліхтарі» подала на Громадський бюджет два проєкти. Перший передбачав реставрацію чотирьох автентичних ліхтарів у Маріїнському парку за 480 тисяч гривень.

У 2019 році Київміськсвітло демонтувало автентичні ліхтарі в парку, а в лютому цього року активісти встановили один такий відновлений ліхтар, – щоб продемонструвати можливість реставрації ліхтарів. Активісти відсканували всі деталі у 3D, знайшли майстрів, і готові передати свої напрацювання та технологію реставрації місту. Ще чотири таких ліхтарі в аварійному стані зберігаються просто неба на складі Київміськсвітла – їх і пропонують відновити.

Відновлення декору. Фото: ГО «Київські ліхтарі»

В другому проєкті передбачалося відновити 10 таких же ліхтарів біля будинку на Хрещатику, 25. Ці ліхтарі мають аналогічний декор, який також може бути відтворений з чинних 3D моделей.

29 липня координатор Школи Громадського бюджету Києва Андрій Єрофєєв повідомив, що проєкт з реставрації ліхтарів на Хрещатику міська робоча група «злила з аргументацією, що проєкт буде реалізовуватися більше року».

«Чим більше часу ліхтарі проведуть без належного догляду, тим дорожче обійдеться їхня реставрація в майбутньому. Тим більше, є ризик, що під час ремонту Хрещатика, який заплановано в цьому році, їх просто замінять на дешевий пафосний “новодєл”», – коментують у ГО «Київські ліхтарі».

Ліхтарі на Хрещатику. Фото: ГО «Київські ліхтарі»

Згодом дослідник Києва, ініціатор реставрації автентичних київських ліхтарів Семен Широчин повідомив, що робоча група також не схвалила проєкт із відновлення ліхтарів у Маріїнському парку.

«Не лише наш проєкт із реставрації ліхтарів на Хрещатику завернули з надуманої причини, але й тепер проєкт, який отримав позитивний висновок, в останній момент перед голосуванням вирішили зняти через позицію Київміськсвітла. Мовляв, ми вже поставили там нові, гроші витрачено, реставрувати не вміємо», – написав Широчин.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button