Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Hans Reniers / Unsplash

Протягом липня в Києві встановлено чотири температурних рекорди. Кліматологи відмітили 17 днів, коли максимальна температура повітря підіймалася вище +30 градусів за Цельсієм. Про це повідомляє Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського.

Середньомісячна температура повітря у липні склала +24,6°С, що на 3,3°С вище за кліматичну норму.

Найспекотнішим днем було 29 липня, коли максимальна температура після полудня піднялась до +32,6°С. Найхолодніше було 23 липня, коли мінімальна температура під ранок опустилася до +15°С,

На метеостанції на проспекті Науки зафіксували 63 мм опадів, що становить 93% кліматичної норми.

Кліматологи, яких опитало BBC News Ukraine, вважають, що літо в Україні ставатиме все спекотнішим і сухішим й нагадуватиме клімат середземноморських країн – Італії та Греції або навіть посушливіших Іспанії та Ізраїлю.

Поступове опустелювання повзтиме з південного сходу України на північний захід. «Спочатку злива, а потім суш. У таких умовах починаються посухи, адже навіть коли випадають дощі, сухі ґрунти не можуть їх прийняти. Такі ґрунти, як скло, вода по них лише стікає», – пояснює кліматологиня Світлана Бойченко.

Затяжні дощові періоди зміняться короткими інтенсивними зливами, що призводитиме до регулярних повеней.

Зими загалом стануть дещо теплішими, але через атмосферне розбалансування в Україну періодично надходитимуть аномальні похолодання з Арктики з сильним снігом і морозами. Зими зі стабільним довготривалим сніговим покровом практично зникнуть.

«Більшість наших річок мають снігове живлення. Якщо немає снігу, ми втрачаємо воду, яка повинна насичувати наші річки та колодязі. Виникає проблема з водозабезпеченням», – пояснює кліматологиня Віра Балабух.

Без снігу трава залишатиметься сухою, а з приходом тепла ставатиме чудовим провідником для масштабних лісових пожеж. Тандем із посух та сильних вітрів за сприятливих умов може провокувати пилові бурі.

Клімат ставатиме все більш непередбачуваним, буде все більше аномальних явищ, таких як тривалі теплові хвилі, пожежі, посухи, торнадо, буревії.

Зміни клімату призведуть до того, що деякі сільськогосподарські культури, такі як буряк, доведеться вирощувати переважно на Західній Україні.

Президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса вважає, що на тлі континентального клімату та все ж холодних зим аграріям у майбутньому слід буде рівнятися на Австралію.

Такі великі забудовані й автомобілізовані міста, як Київ, особливо вразливі до змін клімату.

«У мегаполісах, як-от Київ, свій мікроклімат. Забудова, асфальтовані вулиці, транспорт. Все це призводить до того, що температура там на 5-10 градусів вища за передмістя», – пояснює Віра Балабух.

Читайте також: У Львові виміряли температуру різних поверхонь вулиць під час спеки

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button