Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash.com

Кампанії влади міст з висадки дерев часто не досягають своїх цілей. Так сталось в американських містах Лос-Анджелес, Денвер, британському Лондоні, пише Bloomberg.

Копенгаген у 2015 році оголосив про наміри висадити 100 тисяч дерев в рамках стратегії зі скорочення викидів вуглецю. На сьогодні багато саджанців засохли або загинули. Активісти стверджують, що однією з причин є неправильний догляд з боку муніципалітету. Наприклад, взимку комунальні служби посипають дороги сіллю, замість того щоб використовувати альтернативу, безпечну для дерев. Також в європейському місті на місця зрілих великих дерев висаджують малі саджанці, які згодом відмирають. Часто кампанії з висадки дерев не досягають своїх цілей. Так сталось в американських містах Лос-Анджелес, Денвер, британському Лондоні тощо.

Навіщо висаджувати дерева?

Дерева здатні накопичувати вуглець, що робить їх потенційно потужними інструментами проти зміни клімату. Дерева також зменшують забруднення повітря, вплив міських теплових островів і роблять вулиці безпечнішими для пішоходів, зокрема створюють тінь.

Проте масштабна висадка дерев не завжди економічно вигідна, адже вони потребують спеціального догляду. Висадка дерев також пов’язана з вуглецевими витратами. Найбільший екологічний ефект досягається, коли дерева дозрівають, іноді через десятиліття після посадки.

Так, Копенгаген зіткнувся з реальністю високих витрат при висадці дерев. Місто почало їх висаджувати в парках або на периферійних ділянках, де вони потребують менше догляду, замість місць, де вони дійсно потрібні. Саджанці почали садити на периферійній лісовій ділянці навколо сміттєзбірника на острові Амагер – там висадили 58 тисяч дерев з 61,6 тисячі.

У Лос-Анджелесі колишній мер міста Антоніо Віллараігоса обіцяв висадити мільйон дерев за чотири роки (до 2009 року), 700 тисяч мали висадити на приватній території. Отже, витрати на їх догляд лягали на плечі жителів. План не був здійснений до кінця. Станом на 2013 рік було висаджено 407 тисяч дерев. Натомість Нью-Йорк за керівництва Майкла Блумберга висадив мільйон дерев з 2007 по 2015 рік.

Чи всі дерева рівні?

Не тільки дозрівання збільшує екологічні переваги дерев, а і їх вид. Більше переваг для міста приносять великі дерева, бо вони накопичують більше вуглецю. Також вони забезпечують тінь і регулюють температуру вулиць, що разом знижує потребу в літньому кондиціонуванні повітря і зимовому обігріві. Великі дерева допомагають пом’якшити наслідки повеней, створюють сполучну сітку для диких тварин по всьому місту, чого просто не можуть зробити саджанці.

Але великі дерева не завжди кращі, особливо в густонаселеному міському середовищі. Наприклад, дерева меншого розміру, такі як черешня або горобина можуть бути більш придатними для деяких районів зі щільною забудовою.

Деякі міста мають зв’язок з конкретним деревом – липи в Берліні, платани в Лондоні, пальми в Лос-Анджелесі. Проте експерти стверджують, це не означає, що ці види завжди будуть найбільш стійким вибором в майбутньому. Наприклад, пальми Лос-Анджелеса повільно вмирають як від хвороб, так і від старості, і більшість з них не замінять. Замість цього місто висадить дерева, які дають більше тіні і вимагають менше води. Ми раніше писали, що центрі Києва замість каштанів висаджують платани, адже останні не витримують сучасних умов міста.

Фахівці наголошують на тому, що посадка дерев не має бути занадто однорідною. Наприклад, Лондон, що нараховує 500 видів дерев, з більшою ймовірністю уникне долі міст, в яких більшість дерев було знищено через зміни клімату.

Раніше президент України Володимир Зеленський пообіцяв висадити мільярд дерев за десять років. Проте Державне агентство лісових ресурсів не зможе виконати указ президента.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button