Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Artiom Vallat / Unsplash

14,1% українців зараховують себе до найбіднішої категорії – тих, кому не вистачає навіть на їжу. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

43,1% респондентів заявили, що їхній родині вистачає грошей лише на їжу, – а одяг купувати вже важко. Для 32,8% – достатньо грошей на одяг і їжу, а також на деякі заощадження, але не достатньо для придбання дорогих речей, як телевізор чи холодильник.

Ще 7,7% респондентів мають високий або дуже високий достаток – купують деякі дорогі речі або навіть можуть дозволити собі все, що захочуть. У порівнянні з липнем 2019 року ситуація практично не змінилася, зауважують соціологи.

Респондентам також поставили запитання, як вони оцінюють, наскільки комфортно їм жити за поточного доходу. 78,3% опитаних зазначили, що відчувають або певні складнощі, або навіть серйозні матеріальні труднощі. Лише 3,5% стверджують, що їхній дохід дозволяє жити цілком комфортно. Ще 16,8% вважають, що на їхній дохід просто «можна жити».

Інфографіка: КМІС

За суб’єктивними відчуттями, 47,6% респондентів вважають, що у порівнянні з минулим літом вони та їхня родина зараз живуть гірше.

Тарифи на комунальні послуги названо четвертою найнагальнішою для України проблемою, після війни на Донбасі, корупції та безробіття.

Переважна більшість українців (72,6%) погоджуються, що якщо домогосподарство має сплатити за реальну вартість спожитих послуг. Але лише трохи понад 11% вважають механізм формування цієї вартості зрозумілим і прозорим. Й лише 10,7% погоджуються, що підвищення тарифів обумовлене об’єктивними причинами, а не бажанням нажитися на простих жителях.

Опитування проводилося з 24 липня до 1 серпня методом особистого (face-to-face) інтерв’ю. Опитано 2028 респондентів, що мешкають у 105 населених пунктах усіх регіонів України. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників близьких до 50% та 1,5% – для показників близьких до 5%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button