Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/kyivteploenergo

Теплопостачальні підприємства країни не здатні працювати в умовах ринку газу й цілком реальною є перспектива їхнього банкрутства та припинення розрахунків за газ під час опалювального сезону. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За його словами, ринок газу в нинішньому стані також загрожує тим, що тарифи на гарячу воду та опалення перетнуть межу платоспроможності населення.

Минулої зими ціни на газ для виробників тепла ще регулювала держава. Та від травня цього року ПСО й для тепловиків вже не діє, і вони, як промислові підприємства та населення, мають закуповувати газ за ринковими цінами.

«Стрімко почала зростати ціна на газ. Наразі вона взагалі є неадекватною – понад 15 тисяч гривень за тисячу кубометрів у липні, що втричі більше, ніж рік тому. Прогнози фахівців свідчать про те, що протягом опалювального сезону ціна газу лише зростатиме», – заявив Пантелеєв.

«Важливо усвідомити неготовність теплоенергетики функціонувати в таких умовах ринку і за таких цін на паливо. Про це говорять усі українські міста. Потрібно на національному рівні приймати план “виживання” на цей опалювальний сезон. Інакше вже у листопаді припиниться повна оплата за газ і ми матимемо катастрофічну ситуацію в усіх регіонах», – додав він.

Заступник голови КМДА зазначив, що варіант відшкодування втрат тепловиків із місцевих бюджетів теж не є життєздатним, оскільки місцеві бюджети й так мають колосальні фінансові навантаження, пов’язані з боротьбою з COVID-19 та необхідністю модернізації, зокрема, тієї ж теплоенергетичної інфраструктури, що будувалась ще в радянські часи. Жоден місцевий бюджет не здатен компенсувати збитки від діяльності теплопостачальних підприємств у таких обсягах.

У липні Київ запровадив передплату за опалення. Однак вже від попередніх опалювальних сезонів кияни заборгували комунальникам 3,6 мільярда гривень за тепло та гарячу воду.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button