Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23631 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/kyivteploenergo

У липні кияни отримали платіжки з рекомендованим авансовим платежем за опалення взимку. Так, авторові статті на BBC у 40-градусну спеку запропонували сплатити за майбутнє опалення майже 400 гривень.

За прогнозами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, тарифи на опалення і гарячу воду вже з жовтня можуть зрости на 30-70%.

У КМДА вважають, що аванси зроблять зимові платежі менш болісними для жителів міста – взимку рахунки за тепло зменшать на суму авансу, який сплатять споживачі влітку і восени. Водночас такі платежі є добровільними.

Рекомендований платіж розраховують як середньозважений по місту, розбиваючи вартість опалення за минулу зиму на три частини. До початку опалювального сезону авансова плата за тепло фігуруватиме як переплата.

Ті, хто орендує квартири в Києві, можуть бути незацікавленими в тому, щоб платити завчасно. Адже на тлі незахищеності орендарів в Україні може виявитися, що вони сплатили за опалення в квартирі, з якої доведеться з’їхати ще до початку опалювального сезону.

Крім того, вже від попередніх опалювальних сезонів кияни заборгували комунальникам 3,6 мільярда гривень за тепло та гарячу воду. Чим вищі тарифи, тим більше боргів накопичується. Раніше ми писали про те, що обсяги заборгованості за опалення почали стрімко зростати в усій Україні з жовтня 2020 року.

Сплачувати за тепло впродовж усього року було багаторічною практикою ще з радянських часів. Проте під час реформ в енергетиці і запровадження ринкових тарифів від цього вирішили відмовитися, – мовляв, на ринку треба платити лише за те, що спожив. Саме під це розгорталися масштабні програми встановлення лічильників.

Минулої зими ціни на газ для виробників тепла ще регулювала держава. Та від травня цього року ПСО й для тепловиків вже не діє, і вони, як промислові підприємства та населення, мають закуповувати газ за ринковими цінами.

Перехід на ринкові ціни на газ для тепловиків та населення збігся із таким зростанням цін на газ на світових ринках, якого не було останні 13 років.

Частково це пояснюється глобальним зростання цін на сировину, зокрема, й енергоресурси, на тлі відновлення економік після завершення коронавірусних карантинів. Крім того влітку, коли зазвичай компанії створюють газові запаси на зиму, Росія оголосила ремонт на всіх своїх ключових газогонах на європейському напрямку. В результаті ціни на газ стали удвічі вищими, ніж торік, і перевищили 450 доларів за тисячу кубів.

«Виглядає, що споживачі можуть підготуватися до зими хіба що морально, адже, на відміну від ситуації з газом, вони наразі практично ніяк не можуть вплинути на платіжки за тепло чи обрати іншого постачальника опалення і гарячої води, якщо отримують ці послуги централізовано. Або, як у Києві, спробувати оплатити частину зимового тепла влітку», – підсумовує BBC.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button