Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23272 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото з архіву Володимира Мельниченка

У Києві 11 серпня стартують роботи з відновлення Стіни Пам’яті – монументальної серії горельєфів авторства Ади Рибачук і Володимира Мельніченка на Байковій горі. Про це повідомляє фонд збереження спадщини митців АРВМ.

Розкриття фрагменту Стіни Пам’яті відбувається за сприяння міської влади та завдяки допомозі благодійників – представників бізнесу та киян. Наразі планується розкрити всю фігуру жінки, яка трубить у горн.

Спочатку для «оживлення» барельєфів робітники повинні відбійним молотком знести зовнішній шар бетону. Потім – зрізати металеву сітку. Третій етап – найважчий: потрібно видалити залишки «зайвого» бетону, не пошкодивши при цьому барельєф. Відновлене зображення мають пофарбувати, як було заплановано митцями від самого початку, писало «Радіо свобода».

Художники-монументалісти Ада Рибачук і Володимир Мельниченко над композицією працювали 13 років – з 1968 по 1981 роки. Співавтором був архітектор Авраам Мілецький, який фактично став на бік чиновників, що виступали проти їхньої роботи. Горельєф був завдовжки 213 метрів і заввишки від 4,5 до 16 метрів. Загальна площа – дві тисячі квадратних метрів. 1982-го року, коли Стіна була майже готова, радянська влада поховала рельєфи під шаром бетону, як такі, що не відповідали принципам соціалістичного реалізму. Упродовж трьох місяців на майже готову композицію вилили 300 самоскидів цементного розчину.

У добу незалежності України громадськість почала вимагати відновити й очистити Стіну від бетону. 1992 року Мінкульт, Державний комітет з будівництва та архітектури та Рада Спілки архітекторів засудили акт вандалізму, скасували всі рішення про ліквідацію пам’ятки й рекомендували відновити горельєфи. У 2018 році в рамках фестивалю Kyiv Art Week було відкрито фрагмент композиції «Оборона Вітчизни»: тоді вдалося розчистити шість квадратних метрів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button