Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Наслідки пожеж в Австралії. Jo-Anne McArthur / Unsplash 

Через людську діяльність планета нагрівається швидше, ніж вважалося раніше, й уже зараз деякі наслідки є незворотними. Про це йдеться у звіті Міжурядової групи експертів із питань змін клімату, який стисло переповідає BBC. Вчені проаналізувати інформацію за останні сім років досліджень.

У порівнянні з доіндустріальною епохою температура Землі піднялася на 1,1 градуса за Цельсієм. І вже це зараз має наслідком екстремальні погодні події, такі як масштабні пожежі, повені та теплові хвилі. Якщо раніше сильні опади випадали раз на десять років, тепер їхня частота збільшилася на 30%, а посуха трапляється на 70% частіше.

Вчені запевняють, що з 1970 року до сьогодні глобальна температура зростала стрімкіше, ніж у будь-який інший 50-річний проміжок в історії світу за останні два тисячоліття – тобто так швидко не теплішало навіть при середньовічному оптимумі.

Автори звіту вважають, що за будь-яких сценаріїв, навіть із зусиллями з протидії змінам клімату, підвищення глобальної температури на 1,5 градуса до 2040 року є неуникним. Питання лише в тому, чи не станеться це ще раніше.

Скорочення викидів може поліпшити ситуацію, але вже не поверне планету до менш екстремальних погодних умов. І далі відбуватиметься підвищення рівня моря й танення льодовиків. Так, до кінця ХХІ століття рівень моря неминуче підвищиться на два метри, а до 2050 року – так само неминуче на п’ять метрів.

Регіональні зміни клімату за різних сценаріїв підвищення глобальної температури. Інфографіка: IPCC

Водночас експерти вважають, що скорочення викидів вуглецю вдвічі до 2030 року та досягнення вуглецевої нейтральності до середини століття може зупинити подальше зростання температури. Цього можна досягти, зокрема, використовуючи зелені технології та поглинаючи решту викидів за допомогою висаджування дерев і CCS (технологій уловлювання та зберігання вуглецю).

«Раніше ми вважали, що температури підвищуватимуться й після того, як ми досягнемо вуглецевої нейтральності. Однак зараз ми сподіваємося, що природа буде до нас ласкавою й подальшого зростання температури в такому разі не відбуватиметься. А якщо ми таки досягнемо вуглецевої нейтральності, у перспективі навіть зможемо дещо відкотити зміни клімату назад і охолодити планету», – зазначив співавтор дослідження, професор Пірс Фостер з Університету Лідса.

https://vimeo.com/582884673

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button